Kiderült: több ezer új mezőgazdasági projekt kapott támogatást Magyarországon

Kiderült: több ezer új mezőgazdasági projekt kapott támogatást Magyarországon

MTI
Országosan az elmúlt egy évben 8000 új mezőgazdasági vagy élelmiszeripari projektet támogattunk - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán a nagyigmándi gazdafórumon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt hozzátette, a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődők számára olyan népszerű támogatási forma is elindult, amellyel 5300, a mezőgazdaság iránt érdeklődő gazdaság jutott forrásokhoz. A 2014 után elindult vidékfejlesztési programban Komárom-Esztergom megyében az agrárium szereplői több mint 63 milliárd támogatáshoz jutottak, és ebből a beruházások összértéke elérte a 48 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy az Európai Unió az orosz-ukrán háború miatt könnyített a zöldítési szabályokon, így lehetőség nyílik a Magyarországon kötelezően parlagon hagyott 75 ezer hektár beültetésére haszonnövényekkel. Balogh Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei agrárkamara elnöke elmondta, hogy a megyében az elmúlt évben 107 729 hektár művelt területre 2642 egységes kérelmet nyújtottak be, 1981 kérelem benyújtásában a falugazdászok működtek közre.

A megyei agrárkamara az elmúlt években 4000 hektárra, 1000 parcellára készített tápanyag-gazdálkodási tervet, ez különösen a kis- és közepes vállalkozásokat segítette. A megyében a termőföld ára nem haladja meg a magyar középátlagot, ez a helyben élő gazdákat és a településeket segíti. A kamara elmúlt évben termőföld adásvételek, cserék esetében több mint 1700 szerződést tárgyalt - tette hozzá Balogh Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?