Kitörés előtt a magyar tejágazat: ez várhat a termelőkre a következő években

Kitörés előtt a magyar tejágazat: ez várhat a termelőkre a következő években

agrarszektor.hu
A tejre, tejtermékre egyre jelentősebb a piaci kereslet, a tejtermelésnek a következő években is van perspektívája - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett X. tejágazati online konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt "A magyar tejtermelők és tejfeldolgozók kilátásai a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában" címmel megtartott előadásában hangsúlyozta, hogy a következő években olyan támogatási környezetet szeretnének biztosítani, amely révén az állattartók és a tejfeldolgozók az egyre magasabb piaci igényeknek is megfelelő, magas hozzáadott értékű termékekkel jelenhetnek meg a hazai és a külföldi piacon. Az államtitkár az előrejelzéseket ismertetve az Európai Unión belüli tej- és tejtermék fogyasztás emelkedéséről beszélt, mint mondta, a 2030-ig prognosztizált keresletnövekedés évi mintegy 0,9 millió tonnával nagyobb tejtermelést igényel, az unió sajt- és vajkivitele pedig 4-5%-os bővülést ígér.

A megnövekedett igényekkel a hazai tejtermelés lépést tudott tartani, 2010 óta a tejhasznú tehénállomány 1,5%-kal, a tejtermelés 27%-kal, a tehenenkénti átlagos tejhozam pedig 25%-kal nőtt, tejből és tejtermékekből az önellátottság már megközelíti a 100%-ot - sorolta az eredményeket Feldman Zsolt. Az államtitkár beszélt arról is, hogy ezen ágazat további fejlődéséhez a következő évek támogatáspolitikáját úgy szeretnék alakítani, hogy a piaci igényeknek és elvárásoknak a hazai tejtermelés meg tudjon felelni. Az ágazat számára fontos termeléshez kötött támogatás és állatjóléti támogatás - az eddigi tapasztalatok felhasználásával - tovább folytatódik 2023-tól, erre számíthatnak a tejtermelő gazdálkodók.

Feldman Zsolt az agrár- és élelmiszeripari beruházási támogatásokhoz kapcsolódó főbb célok között említette a hatékony és magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripari üzemek fejlesztését, a termelés költséghatékonyságának növelését célzó beruházások támogatását, valamint kiemelte a termelői együttműködések közös fejlesztéseinek, beruházásainak ösztönzését. A múlt év végén az unióhoz benyújtott KAP Stratégiai Terv az élelmiszeripari üzemek támogatását kiemelt prioritásként kezeli, 480 milliárd forintot irányoz elő erre, és nagyobb hangsúlyt fektet az exportképességre, a termékpálya kapcsolatokra, valamint az üzleti viszonyok minőségére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?