Brüsszelből üzent a szakember: növényvédő szer nélkül kevesebb lenne az élelem

Brüsszelből üzent a szakember: növényvédő szer nélkül kevesebb lenne az élelem

agrarszektor.hu
Kecskeméten, a Portfólio Agrárium 2020 konferencián Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség elnöke élőben jelentkezett be Brüsszelből annak apropóján, hogy a 2020-as évet az ENSZ a növényegészségügy nemzetközi évének nevezte ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szalkai Gábor a Portfolio Agrárium 2020 konferencia élő bejelentkezésében örömét fejezte ki, hogy az ENSZ ráirányítja a figyelmet a növényvédelem ügyére. Mint mondta, egy ilyen nemzetközi felhívásra minden ország reagál valamiképp, rendezvények, kommunikáció kapcsolódik hozzá, és a szakma a társadalmi felelősség-vállalására is felhívhatja a figyelmet. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni róla, hogy a növényvédelem elsődleges feladata a károsítók terjedésének megakadályozása, a termelés biztonságának növelése.

Szalkai Gábor

"Most tárgyalják Brüsszelben a Közös Agrárpolitkát, a Green Deal-t (Zöld Megállapodás), a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) és a biodiverzitási stratégiát. Ebben a helyzetben különös figyelem irányul a növényegészség ügyére is. A növényvédő szerek társadalmi megítélése negatív, amiről mi, a szakma is tehetünk. Nem tudatosítottuk a fogyasztókban, hogy 10-15 évig tart, mire egy molekulából növényvédő szer lesz, vagyis nagyon erős a szakmai kontroll. A készítmények felhasználását szintén egy sor előírás szabályozza. Sokan nincsenek ezzel tisztában" - emelte ki Szalkai.

Ugyanakkor sokat tud rontani a növényvédelem imázsán, ha valaki illegális szerekkel okoz kárt, vagy felelőtlenül alkalmazza a vegyszereket. Szalkai Gábor reményének adott hangot, hogy a városlakókhoz eljut az üzenet:  növényvédő szerek nélkül nem lenne ennyi élelmiszer a boltok polcain.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?