Soha ne vásárolj így növényeket: csúnya vége lehet, ha nem figyelsz

Soha ne vásárolj így növényeket: csúnya vége lehet, ha nem figyelsz

agrarszektor.hu
Csak hatóságilag ellenőrzött növényeket szabad vásárolni vagy külföldről behozni. Ellenőrzés nélkül olyan károsítókat hurcolhatunk be nemcsak az országba, hanem az otthonunkba is, amelyek a hazai növény- és állatvilágra, valamint az egészséges élelmiszer-előállításra is veszélyesek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növényi vírusok, a gombák, baktériumok, fitoplazmák, rovarok, atkák és a fonálférgek is mind idegenhonos károsítók, és amennyiben egy országban nincsenek jelen, de kedvezőek a körülmények és a szaporodásukhoz minden feltétel adott, akkor meg tudnak telepedni és jelentős károkat okozhatnak

– mondta Megyeri Szabolcs dísznövénykertész, a Megyeri kertészet tulajdonosa a Világgazdaságnak.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a #PlantHealth4Life kampányban hívja fel a lakosság és a gazdálkodók figyelmét a növények egészségének megőrzésére. 21 országgal együtt Magyarország is részt vesz a kampányban. A karantén károsítók ellen a hatóságok növényegészségügyi bizonyítvánnyal és növényútlevél kiállításával próbálnak védekezni. Növényútlevelet a növényvédelmi hatóság felügyelete alatt a felhatalmazott vállalkozók állíthatnak ki. Ezek olyan hatósági címkék, amely jogszabályokban meghatározott növények Európai Unióban belüli szállításához szükségesek és igazolják a növény meghatározott károsítóktól való mentességét. Az EU-n kívülről érkező növényekhez növényegészségügyi bizonyítvány kell,az unión belül szállítandó növényekhez növényútlevél szükséges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha egy növény nem megbízható vagy bizonyos károsító vonatkozásában kockázatos helyről származik – például Olaszországból a leander vagy az olajfa, amelyeknél jelen lehet a Xylella fastidiosa baktérium –, akkor ha behoznánk ezeket a növényeket, rendkívül nagy károkat okozhatnak. Nemcsak a hazai növény- és állatvilágot fenyegeti, hanem az egészséges élelmiszer-előállítást is

– magyarázta Megyeri Szabolcs. Az ültetésre szánt növények online értékesítése is kizárólag növényútlevéllel megengedett. Magyarországon a Nébih egyik alapfeladatai közé tartozik a növényegészségügyi hatósági és monitoringrendszer működtetése. Figyelmet fordít arra, hogy károsítóktól mentes és megfelelő minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?