Itt a csúf igazság: ezért sárgul a muskátlid levele a kertben, mutatjuk

Itt a csúf igazság: ezért sárgul a muskátlid levele a kertben, mutatjuk

agrarszektor.hu
A hazai, de a nemzetközi házikertek egyik legkedveltebb virágzó növénye a muskátli. Rengeteg színben, változatban ékesítheti kertjeinket, balkonládáinkat. A gondozása viszonylag egyszerű, de nagyon könnyen el is ronthatjuk. Íme 10 ok, amiért elsárgulhatnak a muskátli levelei.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A muskátli esetében elég gyakori a sárga, elszíneződött levél esete. Annak érdekében, hogy újra zöldben pompázzanak növényeink, fontos tudnunk mi áll a hátterében, ezért a Balcony Garden Web összeszedte azokat a okokat, amelyek a levelek sárgulásához vezethetnek:

1. Túlöntözés

Ha a muskátli levelei sárgulni kezdenek, az első számú és legfőbb ok általában a túlöntözés miatt van. A növény nem kedveli a túlöntözést, szárazabb körülmények között érzi jól magát, mindössze akkor kell öntözni, amikor a talaj felső rétege már száraz.

2. Alul öntözés

Attól függetlenül, hogy a muskátli alapjában véve inkább szárazságkedvelő mint vízigényes, a hosszú ideig tartó szárazságot stresszként kezeli. Ennek hatására elsárgulhatnak, elszáradhatnak a levelei.

3.  Napfény hiánya

A növénynek legalább napi 5-6 óra közvetlen, vagy valamivel több részleges napfényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni. Ha nem kap elég napfényt a levelei szintén sárgulni kezdhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Nem megfelelő tápanyag-utánpótlás

A trágyázással kapcsolatos megfelelő ismeretek hiánya miatt hajlamosak vagyunk túl, vagy alul trágyázni a muskátlikat. Túltrágyázás esetén a növény gyökerei megéghetnek, ellenkező esetben pedig nem jutnak elég tápanyaghoz. A megfelelő tápanyag-utánpótlás érdekében érdemes 2 havonta erre alkalmas folyékony műtrágyát alkalmazni, a csomagoláson feltüntetett módon.

5. Nem megfelelő hőmérséklet

A muskátli meleg időjárásban fejlődik, így ha hűvösebb az idő, levelei elsárgulhatnak, mert ilyenkor a növény nyugalmi fázisba lép. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a növény elhullajtja sárga leveleit és újra kizöldül. A muskátli kiteleltethető, de a hosszabb ideig tartó 2 Celsius fok alatti hőmérsékletet már nem tudja elviselni.

6.  Kártevők és betegségek megjelenése

Sajnos a különböző kártevők, például levéltetvek, atkák és a gombás fertőzések is okozhatják a levelek sárgulását. Ennek megelőzése érdekében gondosan, rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy nincs-e rajta kártevő vagy betegségfertőzés. Amennyiben kártevőkkel vagy kórokozókkal találkozunk, a megfelelő módon védekezzünk ellenük

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Nem megfelelő termesztőközeg

Kerüljük a tömör, vagy tömörödésre alkalmas talajok használatát. Lazább szerkezetű talajban a muskátli gyökerei megfelelően tudnak fejlődni. Érdemes a talajhoz perlitet, kókuszrostot vagy homokot keverni, így hozzájárulhatunk a gyökerek megfelelő fejlődéséhez.

8. Öntözővíz minősége

A csapvízben számos ásványi anyag megtalálható, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek a muskátliknak. Ezek idővel felhalmozódhatnak a talajban, megakadályozva a gyökerek tápanyagfelvételét, ami sápadt lombozatot eredményezhet. Mindig jó, ha a csapvizet egy éjszakán át egy vödörben tartjuk, és másnap reggel használjuk. Az esővízzel történő öntözés is kiváló lehet a növény számára. 

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Túlgyökeresedés

Érdemes 4-5 évente átültetni a növényt, mert a gyökerek képesek szorosan összefonódni a termesztőberendezésben, így a muskátli saját magát gátolja a tápanyagfelvételben. Ha az ültetőberendezés tetején vagy a vízelvezető lyukakban gyökereket észlelünk, akkor eljött az ideje az átültetésnek. Átültetés során válasszunk az előzőnél két mérettel nagyobb cserepet és használjunk friss, új termesztőközeget.

10. Természetes öregedés

A  növények természetes öregedési folyamat hatására is sárgulni kezdenek, nincs ez másképp a muskátli esetében sem. Ez főként az alsóbb, idősebb leveleket érinti. Ha ilyet tapasztalunk, távolítsuk el ezeket a leveleket, hogy elősegítsük a fiatal, zöld levelek növekedését.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?