Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de ezt elrontják: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de ezt elrontják: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A sokak álltal kedvelt paradicsom termesztése napjainkban szinte minden háztartásban jelen van. Legyen szó balkonládás termelésről, vagy szabadföldbe vetett növényről, mindkét esetben figyelni kell a zöldség egészségére és a helyes termesztéstechnológiára. A paradicsomnak számos kór- és károkozója létezik, így folyamatos törődést igényel, emellett a megfelelő gyümölcsérlelés érdekében is tehetünk néhány intézkedést.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sokak kertjében megtalálható növény a paradicsom, amelynek ma már számos fajtáját otthoni körülmények között is tökéletesen megtermelhetjük. A Balcony Garden Web összeszedett pár tippet, melyek betartásával garantáltan örülhetünk a betakarítás idején.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Metszés, kacsolás

Amikor a paradicsomnövények növekednek, megfigyelhető, hogy a nagyobb ágak a főszárhoz csatlakozó kis szárakból hajtanak ki. Ezekről köztudott, hogy sok tápanyagot vonnak el a növénytől. Csak le kell csípni vagy metszeni őket, hogy a növény az összes energiáját a lédús gyümölcs fejlesztésére fordítsa!

2. Mélyre ültetés

Ha mélyre ültetjük a paradicsomot, akkor kisebb az esélye annak, hogy a növény elfeküdjön, elboruljon. A paradicsomnövény kétharmadát érdemes földbe ültetni, így a szárrészből is úgynevezett járulékos gyökereket fejleszt a növény, mely szintén segítséget nyújt a támasztásban.

3. Szabaduljunk meg a sérült, elhalt levelektől

Az elhalt és sérült leveleket minden esetben távolítsuk el a növényről, mert ezek feleslegesen vonnak el energiát és a kórokozóknak is kedvezhetnek. A paradicsomnövény szemügyre vételével rengeteg problémát ki lehet szűrni, például:

  • A felfelé göndörödő levelek túl sok fényt és nem megfelelő öntözést jeleznek.
  • A lefelé göndörödő lombozat túlöntözésre és magas páratartalomnak való kitettségre utal.
  • A sárga foltok a bakteriális fertőzés jeleit mutatják.
  • A fehér foltok lisztharmat jelenlétét jelezhetik.
  • A kis sárga vagy fehér pöttyök és a pókhálósodás a pókhálós atkák jele.
EZ IS ÉRDEKELHET

4. Egyenletes napfény biztosítása

A paradicsom számára a hat óra közvetlen napfény elengedhetetlen, de a legjobban hét-nyolc órányi napfényben fejlődik. A cserépben történő termesztés esetén a növényt érdemes forgatni. Egyszerűen 2-3 naponta forgassuk meg, hogy minden része megfelelő napfényt kapjon.

5. Mulcsozás

Mindössze annyit kell tenni, hogy a paradicsom talajának felszínét betakarjuk mulccsal. Ez segít megtartani a nedvességet és hatékony a gyomok elleni védekezésben is.

6. Talajösszetétel

A paradicsom esetében is fontos a megfelelő tápanyagmennyiség. A boltokban vásárolhatunk erre a célra előre kikevert földeket, de otthon saját magunk is elkészíthetjük ezeket. Érdemes vizsgálatot végezni a talaj állapotáról, hogy megtudjuk milyen tápanyagokat kell pótolni.

7. Megfelelő szellőzés biztosítása

A légmozgás jót tesz az erősebb szárak kialakulásának. Mindig győződjünk meg arról, hogy megfelelő távolságra vannak-e egymástól a növények és szükség esetén végezzünk ritkítást.  

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Ültessünk megfelelő időszakban

A paradicsom nyári szezonban termesztett zöldség, amelyet általában egynyári növényként termesztenek. Ha beltérben vetjük a magokat, akkor március és június között kell elkezdeni a termesztést. A paradicsomot akkor ültessük ki a szabadba, ha a fagyveszély elmúlt, és a talaj hőmérséklete 15 fok felett van.

9. Öntözzünk megfelelően

 

Fontos a megfelelő öntözés, főleg a gyümölcsök érési idejében.Öntözzük a növényt a tövénél, kerülve a víz fröccsenését a levelekre, mert ez betegségekhez vezethet. Ha a gyümölcs már érni kezd, érdemes az öntözés intenzitásából visszavenni, mert így a növény koncentrálni fogja a cukrokat és így jobb ízű lesz az érett gyümölcs.

10. Figyeljünk a kártevőkre

A levélaknázók olyan apró legyek, amelyek a levelek aljára rakják petéiket. Miután kikeltek, a lárvák a levél belsejébe fúródnak, és táplálkozásuk során kanyargós alagutakat hoznak létre, ami akadályozza a paradicsom fotoszintetizáló képességét, ami a levelek sárgulásához és elszáradásához vezethet. A fehér-legyek viszont szárnyas rovarok, amelyek kiszívják a nedvet a levelekből. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?