Ebben a növényben hatalmas lehetőségek rejlenek: most kell nekiugrani a termelésnek

Ebben a növényben hatalmas lehetőségek rejlenek: most kell nekiugrani a termelésnek

agrarszektor.hu
2020-ban óriási lehetőségeket rejthet majd a szójatermelés, amely Magyarországon a kezdeti lelkesedés után előbb visszaesett, majd stagnálásba kezdett. Ugyanakkor az európai trendek azt mutatják, hogy más országok igenis látják a fantáziát ebben a növényben, és ha a magyarországi termelők nem erőltetik meg magukat, akkor komolyan lemaradhatnak - hangzott el a Portfolio Agrárium 2020 konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szójatermelés magyarországi és európai helyzetét elemezte Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. A szakember elmondta, hogy Magyarországon jelenleg nagyjából 60 ezer hektáron termelnek szóját, és hogy ez mennyire kevés. Az országnak óriási deficitje van szójából, a most megtermelt évi 174 ezer tonna ötszörösét kellene hoznunk. Európai szintű probléma, hogy a megtermelt GMO-mentes szóját exportáljuk, és GMO-s szóját importálunk Észak-Amerikából. Hozzátette, hogy a szója vetésterülete felfelé tendál az Európai Unióban, így például Ausztriában az elmúlt évben elérte a 70 ezer hektárt is, ráadásul egyre népszerűbb a bioszója termesztése is. Burgenlandban már a megtermelt szója 30%-a bio, amelynek nemcsak a termésátlaga haladja meg a konvencionális szójáét, de közel 50%-kal magasabb áron tudják értékesíteni azt.

Magyarország helyzete némileg visszás ilyen téren, ugyanis 2015-ben volt egy fellendülés és lelkesedés, de a hiányzó szaktudás miatt hamarosan az első időkben elért 77 ezer hektáros vetésterületről hamar visszaesett a termelés a jelenlegi 60 ezer hektárra - közölte Bene Zoltán. Magyarország pedig ezek után indokolatlanul alulértékelve látja a szója jövőjét, a szójatermelés pedig stagnál. Drámai a vetőmaghelyzet is, ugyanis 2015 óta csökkent a szójavetőmag-előállítás területe is, nemcsak nálunk, de a versenytársaknál is - emelte ki a cégvezető.

Bene Zoltán

A szójára jelenleg elérhető termeléshez kötött támogatás: 67 ezer forintot kaptak a termelők, ha 1 tonnát termelnek minimum és gazdálkodási naplót vezetnek. Jelenleg ezeknek a kritériumoknak köszönhetően háromezernél is több gazda termesztett szóját Magyarországon. A szója átlagköltsége 230 ezer forint hektáronként, amihez egy 2,3 tonnás átlagos terméshozam társul, vagyis tonnánként átlagosan 100 ezer forintos jövedelemmel lehet számolni - mondta Bene Zoltán.

A Karintia Kft. cégvezetője beszélt arról is, hogy az új Közös Agrárpolitikában a hírek szerint a termeléshez kötött támogatás megmarad 2%-on, de azt még nem lehet tudni, minek a 2%-át fogja kitenni az. Általában elmondható, hogy jelentős forráscsökkenésekre lehet számolni, kivéve az extra támogatások körét, ahová a szója is tartozik. Azt már tudni lehet, hogy az új szabályozási feltételrendszerben a jogosultság helyett a stratégiai tervek fognak dominálni, éves előrehaladási vállalásokat kell majd tenni. Viszont, minél ambíciózusabb vállalást tesz valaki, annál több pénzt kereshet majd vele. Bene Zoltán szerint a szója esetében még az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy komoly jövőbeli terveket lehet felállítani, ellentétben a kukoricával és a búzával, ahol már a tervek finomhangolásának fázisa van. A szakember kitért arra is, hogy az Európai zöld megállapodás, a Green Deal lesz az éves előrehaladási tervek kerete, a jövő útja pedig az ökológiai és a biogazdálkodás lesz. A szójánál pedig az osztrák példából látható, hogy nagyon komoly lehetőségek vannak a biotermelésben.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?