Elárulta a Bayer: készül a jogszabály, amitől könnyebb lesz a kiskultúrák védelme

Elárulta a Bayer: készül a jogszabály, amitől könnyebb lesz a kiskultúrák védelme

agrarszektor.hu
A fenntartható mezőgazdaság érdekében sokkal többre van ma szükség, mint megtalálni egy új hatóanyagot bizonyos károsító ellen. A jövőben felértékelődik az a szakmai tudás, ami a növények egészségvédelméhez kell. Kratancsik Elvirát, a Bayer Crop Science üzletágának engedélyezési vezetőjét kérdeztük a növényvédelem jövőjéről a kecskeméti Portfólió Agrárium 2020 konferencián. Kiderült: előnyös változások jönnek a kiskultúrák növényvédelmében és már nincs messze a drónos védekezés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A fenntartható termelés egyik alapja az integrált növényvédelem, és az ehhez kapcsolódó okszerűség, ami igazolja a Bayer filozófiáját: lehet többet termelni kevesebbel. A személyre szabott, komplex megoldásokban hiszünk, amiben a vetőmagporfóliónk és a digitális döntéstámogató rendszereink is segítenek" - emelte ki Kratancsik Elvira.

Az engedélyezésért felelős szakember szerint a hatóanyag-kivonások ütemével a fejlesztés nem tudja tartani a tempót, mivel sok esetben az engedélyek megadását teljesíthetetlen feltételekhez köti az Európai Unió. Nem csoda, ha nincs minden évben új hatóanyag a piacon. A rostán kihulló készítményeket leginkább a már meglévő hatóanyagok új formulációi pótolják. Természetesen a Bayer folytatja az új hatóanyagok fejlesztését, és nagy figyelmet fordít a piacon lévő hatóanyagok megújítására, engedélyben tartására is.

Kratancsik Elvira (Fotó: Stiller Ákos)

A szakember megjegyezte: a magyar hatóság kifejezetten együttműködő. Most készül például az a jogszabálymódosítás, amely szerint

minden 6000 hektárnál kisebb felületen termesztett növény kiskultúrának számít, ami megkönnyíti az engedélyek kiterjesztését ezekre a növényekre.

Örvendetes az is, hogy már az EU déli zónájára vonatkozó szermaradék-vizsgálatokat is elfogadja a hatóság a kiskultúrás engedélyezéskor. Folyamatban van a jogalkotás annak érdekében is, hogy a drónos növényvédelem lehetővé váljon. Ez egy összetett téma, hiszen több rendelet módosítására van szükség, így például a légi kijuttatási rendelet drónokra szabására és az alkalmazható légijárművek típusminősítésére. A növényvédőszer-gyártóknak a kérelmek beadása előtt tudniuk kell, hogy a biológiai vizsgálatok elvégzéséhez milyen drónokat engedélyez a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, és azt is, hogy pontosan milyen és hány ismétlésben elvégzett mérést vár tőlük a Nébih a biztonságos és hatékony védelem bizonyítására.

Azt már látjuk, hogy egyes készítmények a fizikai tulajdonságaik miatt kiszórhatatlanok drónokkal. Mivel ez a légijármű sokkal kisebb lémennyiséggel dolgozik, mint a szántóföldi permetező, azt is ellenőriznünk kell, hogy hatékony marad-e a szer ilyen kis lémennyiséggel. Természetesen így a töménység is nő, ami viszont fitotoxikus tüneteket okozhat - ezt is ki kell szűrnünk"

 - sorolta a felmerülő problémákat Kratancsik Elvira. Megnyugtatandó a fogyasztókat hozzátette: a Nébih csak olyan megoldásokat engedélyez, amelyek nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a környezetre és a humán egészségre. A Bayer képviselője szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a növényvédelem engedélyezett gyakorlata környezeti szempontból fenntarthatónak minősül, de természetesen csak abban az esetben, ha a termelők maradéktalanul betartják az okiratban előírtakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?