Ezek a kórokozók óriási pusztítást végezhetnek a földeken: még nem késő védekezni

Ezek a kórokozók óriási pusztítást végezhetnek a földeken: még nem késő védekezni

agrarszektor.hu
Március első hete többszöri bőséges csapadékkal próbálta pótolni az előző két hónap csapadékhiányát. Többször esett, a nedvesség akadálytalanul szivárgott a talajba. A napi hőmérséklet ugyan visszaesett egy kissé, de nappal is 10 Celsius fok körül alakult, éjszaka pedig általában fagypont feletti hőfokokat mértünk, csak a derültebb éjszakákon fagyott néhány alkalommal. A növények a kedvező nedvességi viszonyokra, a melegebb nappalokra és a hosszabb megvilágításra szemmel látható fejlődéssel reagáltak, jelentette ki dr. Aponyi Lajos, növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Látványosan erősödött az őszi búza és az árpa növekedése, lassan eltakarják a jól bebokrosodott növények a sorközöket, eltűnőben az őszi árpára oly jellemző téli kisárgulás. Az őszi búza egyöntetű üde zöld színe ezen a télen nem fakult meg a téli időjárás hatására, folyamatosan megtartották őszi színeiket. Aki bátran korán kiszórta az első fejtrágyát, az most jól járt, mert a növények azonnal hasznosíthatták a tápanyagot, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jelenleg számottevő mennyiségű kórokozó vagy kártevő nem fertőzi az állományokat, de az idősebb leveleken azért megtalálhatóak az őszi fertőzés tünetei. Amíg száraz és meleg volt az időjárás, addig elsősorban a gabonalisztharmat aktivizálódása jelentett veszélyt a növényekre, most a több csapadék hatására előtérbe kerültek a levélfoltosság betegségek, mint például a barna és fahéjbarna levélfoltosság, az árpa pirenofórás és hálózatos levélfoltoság, vagy a szeptóriás és rinhospóriumos levélfoltosság. Mindegyik közös jellemzője, hogy az előző évi szármaradványokon, valamint az idős őszi leveleken telelnek át, és optimális nedvességi és hőmérsékleti viszonyok mellett indul meg a tavaszi fertőzés.

Az első védekezés eredményessége azon múlik, hogy mennyire sikerül az alsó levélrégióban tartani a kezdeti fertőzést. A jelenlegi nedvességi viszonyok, amennyiben 15 Celsius foknál melegebb nappali hőmérséklettel párosulnak, elegendőek a fertőzési hullám megindulásához. A veszélyességi küszöbérték a 10%-os fertőzési szint elérésekor alakul ki, ekkor már indokolt lehet az első védekezés, mert csak így előzhető meg, hogy a fiatal levelek és szárba indulás után a felső levélemeletek ne fertőződjenek meg.

Az őszi káposztarepce fejlődésének is jót tett a napokban lehullott csapadék. A növények rajtra készen várják a szárba indulás kezdetét. Ehhez minden feltéte (fejtrágya, csapadék, nappali hőmérséklet) adott. Most van itt az ideje a tavaszi fungicides és regulátoros kezelésnek, mely kellő védettséget ad a repce egyik legfontosabb betegsége, a fómás levél- és szárfoltosság ellen, másrészről pedig megakadályozza a szár túlzott növekedését, így meggátolja a növényállomány megdőlését és elősegíti a növények minél nagyobb mértékű elágazódását.

A növények szemmel láthatóan jól teleltek, hiszen a nagy hideg ezen a télen elmaradt, emiatt a tavaszi fejlődés intenzív szakasza hamarosan elkezdődik. Most kell nagyon odafigyelni, mert a repce ilyenkor igényli tápanyag-szükségletének döntő hányadát. Akkor várható töretlen fejlődés, ha emellett mindent megteszünk a kora tavaszi kártevők és betegségek leküzdéséért is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?