Minden perc számít: most már bármikor megjelenhetnek a kártevők a gyümölcsösökben

Minden perc számít: most már bármikor megjelenhetnek a kártevők a gyümölcsösökben

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak időjárását a kettősség jellemezte. Míg napközben általában 10 Celsius fok körüli hőmérséklet uralkodott, éjszakánként rendre fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Az éjszakai hideg ellenére a növények fejlődése töretlenül folytatódott, a mandula és a kajszi virágzik, az őszibarack virágzásának kezdete is már csak napok kérdése. A bogyósok levelesednek, a többi gyümölcsféle zöldbimbós állapotban van. A Duna-Tisza közi kajszisokat erősebb fagy érte, másutt fagykárokról nem érkeztek információk, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A még nem virágzó ültetvényekben, házi kertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására, írja a magyarnovenyorvos.hu. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte levélbolhák megjelenése, ellenük az olajos-kénes lemosás még a hatékony megoldás. Külön ki kell emelni a legkorábban szívogató almafa-levélpirosító levéltetvet és a ribiszke hajtászsugorító levéltetűjének kártételét, mert ezek látványos tüneteket produkálnak a növények levelein.

A csonthéjas termésű gyümölcsféléken, különösen a virágzó és virágzás előtti állapotban levő mandula-, kajszi- és őszibarackfákon elengedhetetlen a moníliás virág- és hajtásfertőző betegség elleni védelem folytatása, mert a kórokozó az esőmentes napok ellenére is támad. A virágzó fákon most kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ad megfelelő védelmet, a zöldbimbós állapotú fákon most még a rezes- és kontakt készítmények is hatásosak.


Az alma lehullott lombján áttelelt varasodás szaporító képlete még nem szóródik, a mikroszkópos vizsgálatok szerint még éretlenek az aszkosórák. A körtésekben március első napjaiban megjelentek az első körte-levélbolhaimágók, a tojásrakás az elkövetkező napokban várható, melynek kezdetéről a vesszők és a rügyek vizsgálatával lehet meggyőződni.

A szőlő még nyugalmi állapotban van, de a nedvkeringés már megindult, az elvégzett rügyvizsgálatok alapján nem tapasztalható rügykárosodás. Most kell elvégezni a lemosó permetezéseket a szőlőben is az áttelelt kórokozók ellen réz- és kéntartalmú készítményekkel, az atka és az amerikai szőlőkabóca áttelelő tojásai ellen pedig olajos-kénes készítményekkel.

Az erdő melletti ültetvényekben tavaly sok kárt okozott az ékköves faaraszoló, ezért rendszeresen figyelni kell a rügykárok megelőzése érdekében. Már várható a selyemfényű puszpángmoly áttelelt hernyóinak aktivizálódása, ezért buxus növényeinket rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át, főként a bokrok belsejét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02