A csőd szélére sodorta a holland kertészeti ágazatot a koronavírus

A csőd szélére sodorta a holland kertészeti ágazatot a koronavírus

agrarszektor.hu
A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal FloraHolland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több, mint 100 éves szövetkezet történetében - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Számos vállalkozás, mind termelők és kereskedők túlélése került veszélybe.

A Royal FloraHollandról
Napi több mint 100 000 tranzakcióval és több, mint 30 000 különböző típusú virágokkal és dísznövényekkel a Royal FloraHolland a nemzetközi piac színtere és tudáspartner, amely hozzájárul a termelők és vevők sikeréhez. A cég éves forgalma 4,65 milliárd euró, 4031 tag és 2465 vásárló. 2018-ban 12,1 milliárd darab virágot és dísznövényt adtak el. A Floriday digitális platformon kívül a cégnek négy fizikai piactere van, ahol számos logisztikai és egyéb szolgáltatási tevékenységet végeznek. Ezek Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg és Eelde-ben találhatók. A cég 35 aukciós órával kínál digitális és fizikai kereskedelmet.

A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35 %-a Hollandián át zajlik. A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű. Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.

A piaci helyzet drámai, az elmúlt két hétben az árak 50 %-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben - mondta Steven van Schilfgaarde a Royal FloraHolland vezérigazgatója. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is. Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett. A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani. Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja, a tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen - jegyezte meg a vezérigazgató.

A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virág és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást. Royal FloraHolland mint, a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?