Nincs megoldás a paradicsomokat pusztító veszélyes vírus ellen

Nincs megoldás a paradicsomokat pusztító veszélyes vírus ellen

agrarszektor.hu
Amint arról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is beszámolt, tavaly újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az Európai Unió egyes tagállamaiban. A paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, veszélyes károsító. Mivel nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia és az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést, az EU Bizottsága szükséghelyzeti határozatot adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tobamovírusok csoportjába tartozó ToBRFV vírus magyarországi előfordulásáról egyelőre nincs tudomásunk, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, hazánkban is kötelező termőhelyi felderítést végezni a vírus jelenlétének megállapítása érdekében - írja a Nébih. Fontos tudni, hogy az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél kiadásához kötött a paradicsom és paprika - mint a károsító leggyakoribb gazdanövényei - ültetésre szánt szaporítóanyagainak (palánta, vetőmag) forgalomba hozatala. Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy - laboratóriumi vizsgálattal igazoltan - a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.

Amennyiben a hatósági szemlén vett minta laboratóriumi vizsgálata mégis fertőzött növények jelenlétét igazolja, az adott területen lévő összes gazdanövényt zárlat alá kell helyezni és a fertőzéssel érintett teljes növényállományt meg kell semmisíteni. Továbbá fertőtleníteni kell a fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, a termesztő berendezést és a személyzet ruházatát. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fokozott higiéniai előírásokat kell bevezetni a termesztési folyamatba.

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek. Ezek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

A több európai országot érintő, újabb fertőzési esetek miatt a Bizottság, a tagállamok és a termelők egyaránt szigorúbb szabályozás előírását, valamint a termőhelyi felderítés volumenének növelését szorgalmazzák. Ennek érdekében a jelenleg hatályos szükséghelyzeti határozat szigorítása akár már idén áprilisban is megtörténhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06