Itt a legfrissebb becslés: Európában kevesebb lesz a búza, főként a durum

Itt a legfrissebb becslés: Európában kevesebb lesz a búza, főként a durum

agrarszektor.hu
A téli csapadékhiányt mostanra Európa legnagyobb részén visszapótolták az esők, de a talajnedvesség terén nagyok az eltérések az egyes tagállamokban. A kalászosokon rajta hagyta a bélyegét a rossz kezdet, és elkíséri őket egészen a betakarításig. Repcéből több lesz, az elmúlt 5 év hozamait 3 százalékkal is felülmúlhatja az idei átlagtermés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

1979 óta a legmelegebb telet hagyta maga mögött Európa, a napi középhőmérséklet szinte mindenütt 2-4 fokkal a sokévi átlag felett volt. A leginkább érintett államok Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia és Bulgária voltak. Az őszi vetések általában jó kondícióban vannak, de a durumbúza fő termőrégióiban a kevés csapadék visszavesz a hozamokból, így idén Olaszországban, ahol a legfontosabb lenne most egy bőséges hazai termés, messze nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durum a betakarításkor. Eközben a Benelux államokban, Francia- és Németországban a túlságosan sok eső fullasztja a gabonatáblákat, és a tavaszi vetésekre sem tudták még felkészetni a talajokat. Ebben a térségben a sokéves átlag 140 százaléka esett le február 1. és március 10. között a MARS európai előrejelző rendszer szerint.

Ezért a búza átlaghozama idén uniós szinten 2,1 százalékkal, a durumé 3,4 százalékkal lehet alacsonyabb a tavalyinál, valamint az őszi árpa termésátlaga is csökkenhet 3,4 százalékkal. Az elmúlt 5 évhez mérten viszont mindegyik kultúrában javulni fognak a hozamok, amiben szerepet játszik, hogy az ötből két év nagyon aszályos voltEurópa egészét tekintve.

A tritikálé hozamait a tavalyinál is 2,4 százalékkal magasabbra becsülik az elemzők, a repce hozamaiban pedig 6,8 százalékos javulás várható. Utóbbi növény az elmúlt két év aszályos időjárását nagyon megsínylette, ezért öt év távlatában nézve is 3 százalékos javulás várható a hozamában uniós szinten. A magyar termésátlag jó volt tavaly, tehát nem várunk ekkora hozamnövekedést a repcétől. Lényeges viszont, hogy

a tavalyinál nagyobb lesz a repcekínálat Európában a betakarítást követően, ami rosszul jön olyankor, amikor az üzemanyagok ára - így a biodízelé is - mélyrepülésben van.
EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a december 1-től március 10-ig tartó időszakban a sokéves átlagtól 3 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet. A csapadék mennyisége az egyes hónapokban szélsőségesen alakult, viszont a hónapok során kiegyenlítődött, és elérte a sokéves átlagot, mire eljött a tavasz. A meleg tél kedvezett a kórokozóknak és kártevőknek, mindkettőből erős nyomás várható idén. A tavasz hátralevő része a MARS szerint szintén melegebb lesz a sokévi átlagnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?