Angliában sincs elég idénymunkás a koronavírus miatt: így oldanák meg a problémát

Angliában sincs elég idénymunkás a koronavírus miatt: így oldanák meg a problémát

Egy régi, első és második világháborús kezdeményezést éleszt újra a brit kormányzat, annak megakadályozására, hogy a földeken rohadjon el a termés. A 20. századi Women's Land Army és a Dig for Victory mezőgazdasági kampányok mintájára heteken belül elindulhat a Pick for Britain, azaz a Szedj Angliáért! kampány, amely a mezőgazdaság felé terelné a munka nélkül maradt vendéglátóipari dolgozókat és a diákokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy régi, első és második világháborús kezdeményezést éleszt újra a brit kormányzat, hogy megakadályozza, hogy a földeken rohadjon el a termés. A Women's Land Army (WLA) egy mindkét világháború során megszerveződő civil szerveződés volt, amely azért jött létre, hogy nőkkel töltse fel a háborúban levő férfiak helyét a mezőgazdaságban. A nőket a “parancsnokság" kiközvetítette azokba a gazdaságokba, ahol munkaerőre volt szükség, és a nők elvégeztek ott minden munkát, amit korábban a férfiak végeztek, olvasható a The Daily Telegraph cikkében.

Hasonló kezdeményezés indítására készül a brit kormány, hogy kisegítse a mezőgazdaságot, amely a határok a koronavírus-járvány miatti lezárásának köszönhetően hatalmas munkaerőhiánnyal kénytelen szembenézni. Ennek következtében Nagy-Britannia nem számíthat a hagyományosan Kelet-Európából érkező idénymunkások tömegeire.
Várhatóan néhány héten belül el fog hangzani az egész nemzetre kiterjedő felhívás, amely a földekre fog szólítani a diákoktól az állás nélkül maradt vendéglátóipari dolgozókig bárkit, hogy segítsenek a zöldségek és gyümölcsök betakarításában, írta meg a The Daily Telegraph.

A kampány a WLA mellett a szintén második világháborús, az ország élelmezését szolgáló Dig for Victory mozgalomra is erősen hasonlítani fog. A hírek szerint azután merült fel ennek a két régi kezdeményezésnek a felelevenítése, hogy a gazdák már azt követelték a kormány tagjaitól, hogy fontolják meg a hadsereg tartalékosainak bevetését a földeken. A Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs, azaz a Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium) és a DWP (Department for Work and Pensions, vagyis a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium már korábban is tárgyalt arról, hogyan lehetne a munkakeresőket a mezőgazdasági idénymunkák felé terelni. A mezőgazdasági szektor egyébiránt azt reméli, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service - NHS) segítségével sikerrel szólíthatják meg az embereket az ügy érdekében. Az NHS mostanáig több mint 600 ezer önkéntest ért el.

Minette Batters, a brit Nemzeti Termelői Egyesület (National Farmers Union - NFU) elnöke elmondta, hogy kiemelkedően fontos, hogy a kormányzat tiszta és világos üzenetet küldjön a gazdáknak a zöldségek és gyümölcsök folyamatos termesztésének fontosságáról.

Egy Szedj Angliáért (Pick for Britain) kampányt láthatunk majd, amely világossá fogja tenni az emberek számára, hogy ezeknek a mezőgazdasági munkáknak az elvégzése nemzeti érdek

- mondta Minette Batters.

A NFU elnöke elismerte, hogy eleinte nehéz lesz megszólítani az embereket, de nagyon remélik, hogy kapnak majd valami ösztönzést a kormányzattól, amivel felkelthetik majd az emberek érdeklődését. Minette Batters hozzátette, hogy a kormány elkötelezett a terv mellett, de ahhoz, hogy megfelelően sikeres legyen a kezdeményezés, az egész szektorra kiterjedőnek kell lennie.

Hasonló lépésre (ti. a diákok, munka nélkül maradt vendéglátó- és szolgáltatóipari dolgozók, illetve Németország esetében a menekültek mezőgazdaságba történő irányítása) már több ország is elszánta magát, így Franciaország és Németország is, de a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy a tapasztalt idénymunkások ezúttal a hazai földeken keresnek munkát maguknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06