Koronavírus: több millió tulipánt kellett megsemmisíteni a világ legnagyobb virágpiacán

Koronavírus: több millió tulipánt kellett megsemmisíteni a világ legnagyobb virágpiacán

agrarszektor.hu
Hollandiában található a világ legnagyobb virágpiaca, ahol története során most először kellett virágok millióit megsemmisíteni a koronavírus-járvány miatt. A virágtermés 80 százaléka teljesen odalett, a járvány miatt ugyanis sikertelenek voltak az aukciók, és nem akadtak vevők az árura. Ráadásul az év legforgalmasabb időszakában érte a koronavírus a virágkereskedőket, amelyek többsége akár csődbe is mehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több mint százmillió tulipánt semmisítettek meg a hollandiai Aalsmeerben, a világ legnagyobb virágpiacán, miután a koronavírus-járvány miatt visszaeső virágkereslet hatására nem akadt vevő az árura - írta G7.hu-ra hivatkozva az Infostart. Számos holland virágpiacon történt hasonló a virágüzletek zárva tartása, a rendezvények, illetve az esküvők elmaradása miatt. Miután a globális virágpiac 44 százalékát uralja Hollandia, az ikonikus ágazatot egészen megviseli a válság, a termelők többsége állami támogatás nélkül csődbe is mehet.

Forrás: MTI/EPA/Jerry Lampen

Az elmúlt egy hónapban a kereslet bezuhanása miatt mintegy 400 millió virágot pusztítottak el Hollandiában, ezen belül 140 millió tulipánt a legnagyobb holland virágkereskedő becslése szerint. A Royal Flora Hollandia igazgatója szerint a teljes idei termés 70-80 százalékát is meg kell semmisítsék a termelők, ráadásul az év legnagyobb forgalmát adó időszakában, amikor a nők napja, a húsvét és az anyák napja is megsokszorozza azt.

A naaldwijki piacról egy rövid videó is készült:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?