Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

Foghatják a fejüket a gazdák: hiába az eső, ez a mennyiség semmire sem elegendő

agrarszektor.hu
Hetek óta egyre inkább várja a mezőgazdaság és a természet is a csapadékot. Bár a növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus véget ért és a már régóta uralkodó északias áramlást délnyugati váltotta a héten, egyelőre a lehullott csapadék mennyisége az ország döntő részén a remélttől jócskán, a szükségestől pedig fényévekkel elmaradt. A csapadékhajlam a héten már megnövekedett, záporok, zivatarok alakultak ki, de az aszály csak nagyon lassan akar enyhülni. A következő napokban további csapadék várható, de valószínűleg csak enyhülni fog a szárazság, meg nem fog szűnni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hétfőtől hosszú idő után változás állt be a légköri áramlás irányában hazánk fölött: nyugat, délnyugat felől egyre nedvesebb léghullámok érkeztek térségünkbe - írja a met.hu. Már hétfőn-kedden is átvonult egy záporos csapadékzóna az ország középső sávjában, majd szerdán alakult ki többfelé zápor, zivatar. Az elmúlt tíz napos csapadékösszeg ezzel együtt is többnyire 0 és 10 mm között alakult, csak egy-két kisebb foltban volt ennél több, az ország túlnyomó része szárazon maradt. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége mintegy 20-40 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. A talaj felső 20 cm-es rétege, ahonnan a már elvetett napraforgó és kukorica magok is kelni próbálnak, a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek mindössze 16-30%-át tart tartalmazza, csak délnyugaton és a keleti határszélen vannak nedvesebb területek. A mélyebbre lenyúló gyökérzettel rendelkező őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, bár az elmúlt két hétben sokat veszített nedvességtartalmából a 20-50 cm közötti réteg is. 50 cm alatt azonban még kimondottan jó a talajok vízellátottsága a csapadékos késő őszi és téli időjárásnak köszönhetően. 

Az őszi káposztarepce a virágzás fenológiai fázisában jár. A kalászosokkal együtt ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre. A kapás növények közül a napraforgó vetése a legtöbb helyen már megtörtént, a kukorica és a burgonya vetése is folyamatban van. A magágyak azonban rendkívül szárazak, a csírázáshoz és a keléshez nedvességre lenne szükség. A növények számára mielőbb legalább 20-40 mm csapadékra, ideálisan országos csendes esőre lenne szükség. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. Az akác Miskolc térségében a 3 cm-es bimbó állapotában jár (8. ábra). A száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett, a csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével azonban ezek hirtelen elszaporodására is számítani lehet. 

Az előttünk álló 6-8 nap során folytatódik a változékony időjárás több-kevesebb csapadékkal. Pénteken országszerte várható eső, helyenként zivatar, majd szombaton csak elszórtan, vasárnap ismét sokfelé várható csapadék. A jövő héten már csökken a csapadék kialakulásának esélye, de egyes számítások további csapadékot mutatnak. Összességében vasárnap estig (a jövő heti csapadék rendkívül bizonytalan, ezért ezt nem számítjuk hozzá) 5 és 15 mm várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek. Gyakran várható napközben megélénkülő, megerősödő szél, zivatarok környezetében viharos lökésekre is számítani lehet. A hőmérséklet a hosszú hétvégére pár fokot visszaesik, majd a jövő héten újra pár fokot csökken. Kedden már csak 13, 18 fok közötti maximumok lesznek jellemzőek, éjszakai fagyok nem várhatók. A levegő hőmérsékletével együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?