Jó lesz nagyon odafigyelni: a szárazság sem fékezi a rovarkártevőket

Jó lesz nagyon odafigyelni: a szárazság sem fékezi a rovarkártevőket

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten az országban szinte minden hol esett több-kevesebb, de inkább kevesebb csapadék. Csak némi felfrissülést hozott a növényeknek, a többhavi hiányt nem pótolta. A tartós szárazság a szántóföldi növényeken a kényszerfejlődés tüneteit hozta elő, az őszi kalászosok és a repce magassága meg sem közelíti az elvárható méretet, az árpa kalászol, a repcén alig van oldalelágazás. A kötöttebb talajokon már most hatalmas repedések találhatók, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kalászos gabonák betegségeinek terjedése illetve a fertőzés erősödése a fent említett időjárási körülmények következtében lényeges változás nem történt az elmúlt időszakban, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A gabonalisztharmat, a szeptóriás- és más levélfoltosságot előidéző kórokozók és a sárgarozsda általában gyenge fertőzöttséget okoz, de egyes mély fekvésű és buja növényállományú táblán a kórokozók ennél jóval nagyobb problémát is előidéznek. A szárazság okozta stressz hatást ilyenkor csak levélen keresztül felszívódó levéltrágyák kijuttatásával lehet némileg mérsékelni. Azokon a táblákon, ahol a kényszerkalászolás jelei mutatkoznak, már érdemes a kalászvédelemre is gondolni, illetve a meglévő levélfelületet megóvni a fertőzéstől.

A rovarkártevők jelenlétét kevésbé befolyásolják az időjárási körülmények, így a vetésfehérítő bogarak imágói ismét aktívabbak, fűhálózás alkalmával 15-20 imágó található 10 hálócsapásban. Az eddig lerakott tojások már sötét színűek, lárvakelés közeli állapotban vannak. Már vannak kikelt lárvák is, zömmel L1-L2-es fejlettségi fokozatúak, de a tömeges lárvakelés a közeljövőben várható. A friss imágó betelepedés és peterakás miatt elhúzódó kártételre kell számítani. A veszélyességi küszöbérték a levelek 20%-án jelentkező rágáskár.

Folytatódott a levéltetvek felszaporodása, kolóniákat már a kalászkezdeményeken is látni, a növényállomány 30-50%-a fertőzött levéltetvekkel. Észlelési szinten hálózhatók a gabonapoloskák is.

Az őszi káposztarepce igen heterogén vannak még virágzó növények, de már tart a sziromhullás és a becőképződés. A fénybogarak egyedszáma és gazdasági jelentősége lecsökkent, a repce becőormányosból is kevesebb telepszik be, 10 hálócsapással 2-3 bogarat lehet fogni, feltehetően a korábbi védekezések hatására. A becőszúnyog fertőzésnek a jelenlegi szárazság nem kedvez, nagyobb kárhoz csapadékosabb idő kellene.

A kedvezőtlen körülmények ellenére a kukorica fejlettsége 1-3 lombleveles, de eléggé heterogének a vetések. A kukoricabarkó kártétel csökkenőben, és inkább a táblaszélekre jellemző. Ugyanez vonatkoztatható a napraforgóra is, de a most kelő vetéseket érdemes fokozottan figyelni, különösen azokon a helyeken, ahol máskor is voltak barkó károsítások.

Megkezdődött a burgonya kelése, a növényállományok zöme a kelés és 1-3 levél fejlődés állapotában van. Az első burgonyabogár imágók előjöttek telelőhelyükről és keresik a burgonyát. Most átlagosan 0,5-1 bogár található növényenként, de tojásokat még nem raknak.

A korán vetett borsó vetéseken megkezdődött a virágzás. A növények öntözés nélkül rendkívül alacsonyak. A borsó levéltetvek jelentősége ilyenkor rendkívül veszélyes a növényekre, ezért rendszeres növényvizsgálatot igényelnek, a fertőzés kezdetének a megállapítására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?