Van ok az aggodalomra: durván elszaporodtak a kártevők a magyar földeken

Van ok az aggodalomra: durván elszaporodtak a kártevők a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét folyamán folytatódott a nyárias, de kiszámíthatatlanul zivataros időjárás. A nagyobb zivatarok áttevődtek az ország keleti, északkeleti tájegységeire, ahol egyes körzetekben felhőszakadások formáját öltötték. Ezekben a térségekben kisebb-nagyobb belvizek alakultak ki. Az éjszakai hőmérséklet alig maradt el a 20 Celsius-foktól, míg nappal 25-30 Celsius-fok volt a jellemző. A meleggel párosuló magas páratartalmú levegő és az erős talajpára a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvezett, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A héten megkezdődött az őszi árpa betakarítása. A termésátlagokról még kevés információ van, de az előzmények alapján senki sem számít rekordokra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábbi időszak viharos időjárásai az őszi árpát sem kímélték, így sok a megdöntött, összekuszált terület, ami nehezíti a zavartalan betakarítást. A megdőlt területeken kalászfuzáriummal erősebben fertőzött tételekre kell számítani. Az őszi búza is az érés felé közelít, néhány éretlenebb fajtában folyik a gabonaszipolyok kártétele, de védekezésre csak kevés helyen került sor. A bábozódásból előjött vetésfehérítő bogarak folyamatosan telepednek át a kukorica táblákba, ahol inkább látványos, mint veszélyes károkat idéznek elő.

Helyenként az intenzíven növekedő kukorica vetésekben elkezdődött a címerhányás. A kukoricamoly továbbra is intenzíven rajzik, de a korábban kikelt hernyók már jól érzékelhető károsokat okoznak. A levélhüvelyek megrágása mellett már a szárban is megtelepedtek, de még friss tojásokat is lehet látni. Az amerikai kukoricabogarak még zömmel lárvastádiumban rágják a gyökérzetet, többségben L2-L3 lárvaként, de az ország középső térségében és délen már egy-egy kirajzó imágót is fognak a csapdák. Több tájegységben tovább erősödött a kukorica növények levéltetű-fertőzöttsége, van terület, ahol a tövek 50%-a is fertőzött, másutt zöld cserebogarakat láttak táplálkozni a kukoricán.

Több helyen virágzik a napraforgó, máshol pedig csillagbimbós fejlettségű. Örvendetes, hogy a korábban igen intenzív levéltetű-fertőzöttség alábbhagyott, és mezei poloskából sem látni veszélyes mértékű imágót és lárvát. A sok csapadék viszont kedvezett a kórokozók fellépésének, elsősorban a fakórothadásnak, valamint az alternáriás szár- és levélfertőzésnek. Más betegség tüneteivel most még csak szórványosan lehet találkozni, de a jelenlegi időjárás kedvező a betegségek számára, így a preventív védekezésnek most van itt az ideje. Hasonló a helyzet a burgonya ültetvényekben is, a zárt növényállományokban kifejezetten kedvező a klíma a burgonyavész-fertőzés kialakulásához, ezért folyamatos fungicid fedettséget kell biztosítani a burgonya számára.

A szója vetésekben már megjelentek a takácsatkák, és a tábla széleken közepes-erős fertőzöttség alakult ki. A fertőzöttség az alsó és felső levelekre egyaránt jellemző, levelenként van ahol 15-20 atka is megszámlálható, de nagyon sok atkatojás is található a leveleken. Érzékenyebb szójafajtákon megjelentek a peronoszpóra első tünetei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?