Koronavírus: a házhozszállítás mentheti meg a magyar dísznövényágazatot?

Koronavírus: a házhozszállítás mentheti meg a magyar dísznövényágazatot?

agrarszektor.hu
A koronavírus nyomán elrendelt otthon maradási kényszer, illetve a zöld területek látogathatóságának csökkenése számos magyart ráébresztett, hogy nem szabad elveszteni a kapcsolatot a természettel. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a szobanövények csökkentik a stresszt, amely a vírustól való félelem, illetve a bezártság nyomán amúgy is magasabb szinten áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertészetek jó helyzetben vannak. Kevesebb vevőjük van, de azok többet vásárolnak. Az emberek otthon ülnek, többet nézik a kertjüket, és nem mindig elégedettek a látvánnyal. Eddig úgy tűnt, nyaralni sem tudnak menni, és vásárolni sem volt hol, ezért óriási a kereslet különösen a zöldség- és gyümölcsfélékre, fűszerekre, illetve a virágos növényekre, mondta Szemerics Tamás, a New Garden Kertészet vezetője a Magyar Nemzetnek.

Egy patinás budai virágüzlet tulajdonosa is alátámasztja ezt a megállapítást. Szerinte gyönyörű dolgokat lehet most találni a nagybani piacon, csak a vágottvirág-ellátásban voltak nehézségek. A holland termelők a vírus kitörésekor kiszórták a vágott virágokat, ezért több hazai kereskedő ellátási nehézségekkel küzdött az első hetekben. Érkeztek olyan hírek is, hogy mivel az európai kereskedelem túlnyomó többségben a védőeszközök szállítására állt át, ezért például nem lehet Hollandiából vágott virágot rendelni, ami itthon kapható, az mind Afrikából érkezik. A budai kereskedő erre cáfolva arról mesél, hogy akinek vannak kapcsolatai megfelelő szállítócégekkel, az a nehéz hetekben is be tudja szerezni az árut. Elismeri ugyanakkor, hogy számos kollégája bezárta üzletét, sok virágkötő vesztette el a munkáját.

A hazai termelők eddig csak akkor szállítottak házhoz, ha a virágosok nagyobb mennyiséget rendeltek, a koronavírus következtében azonban egészen kis mennyiséget is be lehet szerezni nagyon kedvező házhoz szállítási árakkal. A nyitva tartó virágosok közül sokan választották ezt az utat. A Nagyrét-Virág hiá­ba fekszik például a város szélén, napi két-három kiszállítással biztosan számolhatnak egész Budapesten. A csokrokba ilyenkor a vevőnek kevesebb beleszólása van, de a törzsvevők bizalmát ez nem ingatja meg.

A házhoz szállítás a hazai kertészeti szféra nagy részének újdonság. A legizgalmasabb történet a Kőröshegyi Levendulással esett meg. A családi gazdálkodó látványkertészet legfontosabb eseményei a nyári levendula- és a tavaszi tulipánvirágzás. Szabó Lajos, a Levendulás vezetője szinte depressziós állapotba került, mikor úgy tűnt, hogy az ősszel elültetett 176 ezer tulipánhagyma, a többkamionnyi trágya és humusz mind veszendőbe megy. Majd jött az ötlet: próbálják meg házhoz szállítással csökkenteni a veszteséget. Így egynapos kiszállítást vállalva az ország egész területére küldtek húsvét környékén vágott tulipánt.

Szabó Lajos elmondta, hogy a tulipánokat dobozokba csomagolták, a virágok szárát pedig megnedvesített kendőbe és nejlonzacskóba rakták, hogy kibírják az utazást. A szakember szerint a a szállítmányok 90%-a épségben meg is érkezett, és ha igazán bimbós tulipánt sikerült csomagolniuk, akkor azok egy hétig is virágoztak.

Rengeteg megrendelést kaptunk az ország egész területéről, de még így is csak a termés 40%-át tudtuk leszedni. Nem voltunk felkészülve ilyen mértékű igényre

- magyarázza Szabó Lajos.

Országszerte megnőtt a virágok iránti igény, mivel ahogy a szakemberek fogalmaznak, az emberek vágynak a szépre és a zöldre. Ez jó jel lehet az újrainduló gazdaság számára, hogy hajlandók vagyunk költeni a növényekre, bár a recesszió miatt Szemerics Tamás inkább a kereslet visszaesésétől tart. Április közepe óta Nagy István agrárminiszter is arra buzdítja az embereket, hogy az ágazat megmentése érdekében vegyenek minél több virágot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?