Ezek a legbiztosabb módszerek: így őrzik meg a talajnedvességet a profik

Ezek a legbiztosabb módszerek: így őrzik meg a talajnedvességet a profik

agrarszektor.hu
A szárazföldi növények, haszonnövények "vízforrása" a talajnedvesség, ezért annak megőrzése, valamint a vizek megtartása az egyik legfontosabb feladat. A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekvésű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talaj a legnagyobb víztartó közeg, ezért a megfelelő talajgazdálkodás és talajszerkezet kialakítás a gazdálkodó jól felfogott érdeke, mivel jelentős mértékben hat a költségekre, terméseredményekre, és a szélsőséges időjárásból eredő stresszhelyzetek reagálására. A hazai talajok jó minőségű, termékeny mezőségi talajok, azonban a túlműveléssel tömörödnek, szerkezetük leromlik, ezzel a vízáteresztő- valamint vízmegőrző képessége nagymértékben lecsökken, olvasható a NAK oldalán.

A nedvesség megőrzéséért sokat lehet tenni talajtakarással, szintvonalas műveléssel, lazítással és egyéb agrotechnikai megoldásokkal. A szántóföldi növénytermesztésben nem csak hozamtöbbleti, hanem hozambiztonsági kérdés is a megfelelő vízpótlás biztosítása, a homogén növényállomány létrehozása és fenntartása. Ennek egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása, ami magába foglalja termőterületi felszíni vízkezelést. A termőterületen a felszíni vízrendezési szolgáltatás lehetővé teszi a vápák kialakítását, amelyek - a teljes mértékű átjárhatóság miatt - termelésbe vonhatóak, ott tápanyag-gazdálkodás folyik, így a talaj termőképessége fokozható és ott talajképző/humuszosodási folyamatok mennek végbe.

A vízmegőrzés érdekében a vizeket tájba kell vezetni, a mélyfekévű területeken ott kell tartani és a tájhasználatot termőhely-specifikusan kell fejleszteni. A víz tájban tartása elengedhetetlen feladat, amely nem csak a termőhely vízigényét képes biztosítani, hanem nagymértékben járul a talaj, a levegő és a térség klímakondícionálásához. A fenntarthatóság nem egy környezetvédelmi fogalom, hanem a természetes és a mesterséges infrastruktúra harmonikus együttműködését jelenti, amellyel csökkenthető a mezőgazdaság sérülékenysége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?