Sokat hozhat a konyhára ez a növény: most megéri repcét termeszteni

Sokat hozhat a konyhára ez a növény: most megéri repcét termeszteni

agrarszektor.hu
Július 2-án online szántóföldi bemutatót tartott a BASF. Az esemény két nagyobb blokkból állt, egy repce és egy kalászos bemutatóból, amelyeket Hajnal Gábor, a vállalat marketing vezetője konferált fel, és amelyeket két-két szakember folytatott le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A BASF rendhagyó szántóföldi bemutatójának első felében Sándorfy András, a vállalat repce termékmenedzsere és Tóth Attila fejlesztőmérnök beszélgettek arról, hogy érdemes-e repcét termeszteni Magyarországon, és ha igen, akkor milyen kihívásokkal kell megküzdenie a gazáknak, illetve milyen válaszokat tud erre adni a cég. Sándorfy András már a beszélgetés elején leszögezte, hogy Magyarországon jelenleg nagyon kifizetődő a repce termesztése, mert az elmúlt tíz évben a felvásárlási árak stabilak és kiszámíthatóak voltak, ennek köszönhetően pedig megduplázódott a megtermelt mennyiség is. A szakember elmondta, hogy nem lehet csak a területnövekedésben és a felvásárlási árakban bízni, szükség van fejlesztésekre is, és ezeknek a költségeit is számításba kell venni a repce termesztése során. Sándorfy András beszélt arról is, hogy az elmúlt tíz évben a repce országos termésátlagában is erős növekedést lehetett megfigyelni, a hektáronkénti 2,2 tonnás termésátlag mostanra 3 tonnássá vált, ami egy 30%-os erősödést jelent a vetőmagok terméspotenciálját illetően.

Ez egy óriási előrelépés a többi növénykultúrához képest. Kijelenthetjük, hogy a repce az egyik legdinamikusabban fejlődő növénytermesztési ágazat

- mondta Sándorfy András.

A szakember emellett rámutatott, hogy a napraforgóval összevetve a repce magasan meghaladja annak genetikai potenciálban a terméshozamát, de azt is elismerte, hogy a repce egy intenzív, költségigényes növény, ami sok gondoskodást igényel, és amelynek termesztése során sok kockázatot viselnek a gazdák. A repcével való foglalkozás tehát nem olcsó, de mindig bőségen megtérül, jelentette ki Sándorfy András.

Az elmúlt években, bármilyen átlaghozamok is voltak, magasan 100 ezer forint/hektár felett lehetett keresni ezzel a növénnyel a területi alapú támogatások nélkül is, tehát igen gazdaságosan és fenntartható módon termeszthető

- mondta Sándorfy András.

A szakember beszélt arról is, hogy az elmúlt tíz évben a repce vetési időszakában mindig megérkezett a csapadék, még ha nem is mindig a megszokott időben. A repce vetési ideje augusztus-október közé esik, de mivel különböző okokból kifolyólag nem mindig ekkor jön meg a csapadék, egyre inkább szükség lesz az olyan repce vetőmagokra, amelyek tudják ezt tolerálni. Sándor András szerint a BASF az a cég, amelyik megtanította a magyar termelőknek, hogyan lehet eredményesen repcét termeszteni. A vállalat mostanra növényvédelmi, nitrogén-menedzsmentbéli, és a xarvio digitális megoldásaivl, valamint InVigor hibrid repcéivel teljes portfóliót biztosít a termesztőknek.

Attól, hogy milyen megoldásokat tud nyújtani a BASF a növényvédelem területén, Tóth Attila fejlesztőmérnök beszélt. A szakember a Clearfield gyomirtási rendszert ismertette, amely egyrészt a Magyarországon 2011-ben bevezetett, imazamox hatóanyaggal szemben toleráns Clearfield hibridrepcét és a két hatóanyag (metazaklór és imazamox) kombinációjából álló Cleratop gyomirtószert foglalja magában. Tóth Attila elmondta, hogy a repce gyomnövényei három fő csoportba oszthatóak:

  • T1-T2-es gyomnövények: folyamatosan csíráznak, repcével együtt kelnek, így a talajon keresztüli hatás fontos pre-poszt hatás egyaránt szükséges. Ilyenek például a tyúkhúr, a bársonyos árvacsalán és a veronikafélék.
  • T4-es gyomnövények: meleg ősz és sekély talajművelés hozományai, amelyek sokszor már a repce előtt kint vannak a földeken, és amelyek ellen az imazamox hatékony. Ezek közé tartozik a fehér libatop, a csattanó maszlag és a szőrös disznóparéj.
  • Azonos család: ezek ellen gyakorlatilag csak a posztemergens védekezés lehet sikeres, csak imazamox-szal. A sikeres gyomirtáshoz meg kell várni a kikelésüket, de figyelni kell a repce fejlődésére is. Közéjük tartozik a repcsényretek, a hamvas zsombor és a vadrepce.

Tóth Attila a növényvédelmi kezelések kapcsán beszélt az időzítés fontosságáról is. A szakember szerint mindig a gyomnövények érzékenységéhez kell igazítani a kezelést, de a kultúrnövény fenológiáját is figyelembe kell venni. A Cleratop időzítése kapcsán nagyon fontos a repce fejlődési dinamikájának számításba vétele is, hiszen a növény gyorsan eltakarja a permetezési felületet, a Cleratop pedig a takarásban levő gyomnövényeket nem találja el.

A szakemberek ezután bemutatták a BASF InVigor 1266 CL hibrid repcéjét, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy mind Cleafield-hibridként el tudja fogadni ezt a gyomirtást technológiát, mint habitusában, mind fejlődési dinamizmusában képes legyen alkalmazkodni a változó környezeti tényezőkhöz. A korai, dinamikus fejlődési erélyű, nagy vegetációs tömeggel rendelkező, imazamox-toleráns hibrid, ami 30-31 nap után eléri a hatleveles állapotot, ami rugalmasan vethető, akár szeptember közepén is. Tóth Attila elmondta, hogy az ilyen hibrideknél célszerűbb a szeptemberi vetés, mert úgy nem fog fölösleges oldallevélzetet fejleszteni. A szakember beszélt arról is, hogy a hibrid regulációs érzékenysége nem túl jó, a fajtánál mindenképpen ajánlott a kezelések korai megkezdése. A hibrid téli levélveszése jó, a téli időszakban 10-12%-os. Az Invigor 1266 CL május végére elérte a 160-170 cm-es magasságot, az elágazások 45 centinél kezdődik, és egy 50 cm-es becőzónát hozott létre. A szakember elmondta, hogy egy fajta aszálytűrését 3 tényező mutatja meg:

  • a főtengelyen levő becők száma,
  • az oldalelágazások száma,
  • és a vegetációs tömeg.

A bemutató második felében Kurtz György, kalászos termékmenedzser és dr. Füzi István, fejlesztőmérnek mutatták be a Revysol nevű, új fejlesztésű azolmolekulát és a 2021-ben kereskedelmi forgalomba kerülő Revycare (Revysol és piroklastrobin hatóanyagú) gombaölő szert, majd ennek hatékonyságát demonstrálták szántóföldi kísérletekkel. A Revysol és a Revycare felépítését, hatásait és kiváló tulajdonságait a BASF már a 2019-es Agrárszektor Konferencián is ismertette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szántóföldi bemutatók során dr. Füzi István elmondta, hogy a BASF szekszárdi kísérleti telepén 31 fungicid kísérletet hajtott végre az év során. A szakember szerint az idei esztendő kórtani szempontból érdekesen alakult, mivel az enyhe, csapadékos tél a kórokozók jó áttelelésével járt, a tavaszi szárazság viszont nagyban lelassította a fejlődésdinamikát. Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően azonban ismét megjelent minden jellemző betegség.

A szakember által ismertetett első kísérlet során azt vizsgálták meg, hogy mit tud a Revycare a hamarosan kivezetésre kerülő Tango Star növényvédő szerrel szemben. A kezeletlen kontrollterületen a kísérlet végére jelentős, 90%-os sárgarozsda-fertőzés alakult ki, amely hektáronként 1,5-2 tonnás termésveszteséggel járna. A kísérlet során a Tango Star 1,0 liter/hektáros, a Revycare pedig korai kezelésre 0,75 liter/hektáros, a felső levelek védelmére pedig 1,0 liter/hektáros adagolásban került kijuttatásra, és azonos eredményt hoztak, a kezelés után 0%-os volt a fertőzöttség a táblákan.

A második kísérlet során a szakemberek azt vizsgálták, hogy mennyire hatékonyak az új szerrel végzett kétlépéses védekezések. A betegségeket (vörösrozsda, fahéjbarna levélfoltosság, lisztharmat és szeptóriás levélfoltosság) itt kétféleképpen kezelték, egyfelől Systivával (1,0 liter/hektár) és vetőmagcsávázással, valamint Priaxoros permetezéssel, 1,0 liter/hektáros adagolásban, másfelől pedig 0,75 liter/hektáros Revycare és 1,0 liter/hektáros Priaxor kijuttatással. A szakember elmondta, hogy a Revycare itt is kiemelkedően hatékonynak bizonyult, a kezelés után minimális vörösrozsda és elhanyagolható mértékű pirenofora volt megfigyelhető a táblában. Arról, hogy mit várhatnak a gazdák a Revycare-től, a Tango Star-hoz képest, dr. Füzi István elmondta, hogy mindkét szernek vannak kicsit előnyösebb és kicsit hátrányosabb tulajdonságai, így például a Tango Star valamivel hatékonyabb volt a lisztharmat ellen, a Revycare viszont jobban védi a felső leveleket, és a fuzárium ellen is meglepően hatékonynak bizonyult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?