Keményen leckéztet az időjárás: egyik szemük sírhat, a másik nevethet a gazdáknak

Keményen leckéztet az időjárás: egyik szemük sírhat, a másik nevethet a gazdáknak

agrarszektor.hu
A héten tovább fokozódik a forróság és a csapadékhiány, bár jönnek itt-ott záporok, zivatarok, de országos, jelentős csapadék egyelőre nem valószínű. A június általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, mégis ebben a hónapban eddig alig esett, a talaj így egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont, főleg a nyári kapásoknak, hatalmas szüksége lenne a csapadékra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt héten csak egy-egy nap fordult elő itt-ott zápor, zivatar az országban, de a kis területen lehullott csapadék mennyisége is 2-3 mm alatt maradt, az ország döntő része pedig teljesen száraz maradt - írja a met.hu. Az elmúlt 30 nap során sokfelé a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg, nagy területen 50-60 mm-es hiány keletkezett csak ezen az időtávon. A talaj felső fél méteres rétege így tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus 40%-os érték alá csökkent a nedvességtartalma, de az Alföldön és a Kisalföldön 30% alatti értékek is előfordulnak. A fél méternél mélyebb talajrétegekben viszont még van nedvesség, bár az is egyre fogy. Egyelőre jellemzően 60-85% közötti a nedvességtartalom a növények által hasznosítható mennyiség arányában ebben a rétegben. A hőmérséklet maximuma hétfőn még 25 Celsius fok alatt maradt, hétfő és kedd reggelre pedig erősen lehűlt a levegő: hétfőn az Északi-középhegység északi oldalán és a Duna-Tisza közén kisebb foltokban 5 fok alatti értékek is előfordultak, kedden pedig nagyobb területen volt 10 fok alatt a minimum. Aztán keddtől intenzív melegedés kezdődött, a hőmérséklet már 30 fok közelében, a hét végén már a fölött tetőzött.

A kalászosok és a repce az érés különböző fenológiai fázisaiban járnak. Az őszi árpa táblái már sárgulnak. Ezekre a növényekre a csapadékhiánynak már nem lesz különösebb hatása, a száraz időben a gombás megbetegedések nem tudnak kialakulni. A napraforgó a szárnövekedés, a kukorica pedig egy szárcsomós körüli fázisban jár. A melegben intenzíven fejlődnek a növények, egyelőre bírják a száraz időt, de a csapadék egyre jobban hiányzik nekik. Az érésben lévő cseresznyének és meggynek is kedvez a száraz idő, a sok napsütés és a meleg.

Az előttünk álló héten jellemzően száraz, napos, kánikulai melegre van kilátás. Bár itt-ott előfordulhatnak záporok, zivatarok (nagyobb számban talán majd a hét végén), de a csapadék területi átlagban nem ígérkezik számottevőnek (5 mm alatt marad), csak kisebb foltokban enyhülhet a csapadékhiány. A talaj így tovább szárad, a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma országszerte a kritikus 40%, sőt sokfelé 30% alá csökken majd. Az esetleges öntözéssel úgy kell számolni, hogy komolyabb csapadékot adó esők talán a hét végén érkezhetnek, bár ez még nagyon bizonytalan. Napközben többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél, a legszelesebbnek a péntek és a szombat ígérkezik. A hőség csütörtökig fokozódik, akkor a legmelegebb órák hőmérséklete 34 és 39 (!) fok között alakulhat majd. Bár a kukorica szereti a meleget, a 35 fok fölötti érték már neki is túl magas. Péntektől érkezhet pár fokkal kevésbé meleg levegő hazánkba. A forró időben a kukoricára számított hőösszeg is gyorsan növekszik majd, a hét végére az ország nagy részén eléri az 500-550 foknapot. A levegő páratartalmára napközben 30-40% alatti értékek lesznek jellemzők. A száraz, meleg levegőben légköri aszály várható, egyes növények levele ilyenkor átmenetileg meghervadhat. Június második felében jár legmagasabban fölöttünk a Nap, ezért ilyenkor felhőtlen vagy gyengén felhős meleg napokon igen erős UV sugárzás éri a felszínt, ami a növényeknél a levelek és a termés perzselődéséhez, napégéshez vezethet, de a szabadban tartott állatokra is jobban oda kell figyelni.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?