Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A rossz hír mellett a koronavírus hatásai miatt is hatalmas az ágazati nyomás - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A nyomott, esetenként pocséknak nevezett árak ráadásul nem csak a feldolgozott termékekre vonatkoznak, hanem már az étkezési burgonya árait is lenyomták. A főznivaló (B) burgonyáért a termelők alig 11 EUR/100 kg árat kaptak a szeptemberi adatok szerint, ami csupán fele az előző évinek (akkor ez az ár csaknem 20 EUR/kg volt).
A korábban rendelkezésre álló termésbecslési eredmények alapján a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) körülbelül 11,6 millió tonnára becsüli az idei termést. Ez 8,9 százalékkal több, mint az előző évben és 8,3 %-al magasabb a többéves átlagnál. Ennek a legfőbb oka a burgonyatermő-területek növekedése. Németországban az étkezési, feldolgozásra szánt és ipari burgonya vetési területe 1,2 %-al, közel 275000 hektárra nőtt. A növekedés éllovasa Alsó-Szászország 45 %-al, sorban a következők Bajorország 16 %-al és Észak-Rajna-Vesztfália 13 %-al. Az Észak-Nyugat-Európai Burgonyatermelők Szövetsége szerint ráadásul a 275 ezer hektárból csaknem 190 ezer hektáron friss fogyasztásra szánt étkezési burgonyát termelnek.
A koronavírus is gondot okoz a burgonyapiacon
Németországban a burgonya terméshozama az előző évi eredmények alapján 42 tonna/hektár. Ez felülmúlja a két előző száraz év gyenge eredményeit, amely amúgy is 1,6 százalékkal alulmúlta a többéves átlagot. A koronavírussal kapcsolatos megszorító intézkedések a burgonyapiacot érezhetően befolyásolták. A HoReCa szektor bezárása következtében, azaz az "otthonon kívüli fogyasztás" megszüntetésével a burgonya feldolgozása- különösen a fagyasztott hasábburgonya előállítása - iránti igény drámaian csökkent.
Pozitív eredmény, hogy a háztartások 2020 első félévében 15 %-al több étkezési burgonyát vásároltak az előző év hasonló időszakához képest, de az áraknál a megnövekedett vásárlókedv már nem volt észrevehető. A vendéglátóhelyek újranyitását követően a tisztított burgonya és a feldolgozott burgonyatermékek iránti kereslet némileg javult, de a vírus előtti szintet még így sem érte el.
Továbbra is feszült a helyzet feldolgozóiparban
A koronavírus-járvány különösen erősen változtatta meg a sült krumpli piacának fejlődését. Elemzők szerint ennek a hatása még sokáig érezhető lesz. A burgonyapiac egy igényorientált kereskedelmiből egy túlkínálati helyzetre váltott. A vendéglátószektor helyzete ezt különösképpen megnehezítette. Az éttermeknek és gyorsbüféknek be kellett zárniuk. Elvesztették a megrendeléseket, és a nagyobb nyilvános eseményeket törölték. Jó példa, hogy a szektoriális bezárásokkal a csipszek iránti direkt kereslet-kiesést körülbelül 50 %-ra becsülik. Ehhez hozzájön még egy - túltermelés okozta - óriási nyersanyagkínálat a feldolgozóipar számára.
A burgonya-árjegyzék szerint a feldolgozott burgonyatermékek ára rövid idő alatt 17 EUR/ 100 kg-kénti árról 2 EUR/kg alá zuhant. A szerződéses ár 2020 novemberére vonatkozóan jelenleg 5 EUR, a következő év áprilisára pedig 7 EUR/100 kg.
Hollandiában a gyártók jelenleg a normál kapacitásuk körülbelül 80 százalékát használják ki. A sült krumpli iránti igény ugyan felerősödött, de még nem éri el a járvány előtti fogyasztási szintet. A holland De Vries & Westermann tőzsdeügynökség szerint a legtöbb gyártó jelenleg a kapacitásaik lekötése okán nem is aktív a nyílt piacon, ez sem mozgatja a nagykereskedelmet és az árakat.