Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

Idén lett hungarikum, de nincs, aki megtermelje

agrarszektor.hu
Csak idén májusban lett hungarikum a szőregi rózsatő, most mégis felszámolják a legnagyobb termelőjét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felszámolás alá került az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ, írta meg a 24.hu. 2020 májusában a Hungarikum Bizottság döntése alapján csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás és a tiszavirágzás mellett a szőregi rózsatő is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felszámolója három pályázatot írt ki az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény Általános Fogyasztási Értékesítő és Beszerző Szövetkezet (ÁFÉSZ) vagyonának - ingatlanok és készletek - értékesítésére. A nagy múltú szervezet felszámolása már 2020 januárjában indult el, derült ki a cégadatokból. A szövetkezet elődjét 1967-ben 34 helyi rózsatermelő alapította, hogy segítse a termelést és a növények piacra jutását.

A szövetkezetnek néhány éve még több mint 200 tagja volt (de a tagok mintegy fele már nem volt aktív), évente pedig 2 millió rózsatövet termelt és értékesített. Fő termékei a rózsatövek és törzses rózsák, gyümölcsfa oltványok és dísznövények voltak, bevételének mintegy 60%-a származott az exportból.

A szövetkezet januári, felszámolás előtti, tevékenységet záró mérlegében 262 milliós kötelezettségállomány szerepelt, ebből mintegy 100 millió forint volt a szállítói tartozás, a hitelek és kölcsönök 110 millió forintot, az elmaradt bérek és adók 50 millió forintot tettek ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?