Fontos változások élesedtek az ökológiai gazdálkodási pályázatban

Fontos változások élesedtek az ökológiai gazdálkodási pályázatban

agrarszektor.hu
Módosult a "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" című (VP4-11.1.-11.2.-18 kódszámú) pályázati felhívás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik módosítás szerint, amennyiben a támogatást igénylő a kifizetési igénylésében olyan táblát jelent be, amely csak részben helyezkedik el a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területen, akkor kizárólag a tábla valamely kötelezettségvállalással érintett, egybefüggő területre eső része alapján jogosult kifizetésre - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Persze a minimum 0,25 ha területméret itt is elvárt. E pályázati felhívás keretében gyep földhasználati kategória esetében elvárt volt a 0,3 ÁE/ha/év saját legeltethető állatállomány megléte, amely takarmányozásához kaszálással vagy legeltetéssel kell biztosítani a növényeket, a szénát. Ezen okból a támogatást igénylőnek lehetősége van arra, hogy adott tábla esetében az egyik évben kaszáló, míg a másik évben legelő hasznosítást jelöljön meg az egységes kérelmében és a gyepgazdálkodásra meghatározott támogatási összeget igényelje, amennyiben rendelkezik az előírt állatsűrűségi minimum értékkel (legalább 0,3 ÁE/ha/év, legeltethető állat tartásával). Fontos azonban, hogy az állatsűrűség számításánál - saját állatállományra vetítve - vegye figyelembe a területméretekre tett vállalásait is. Tehát az állatállománynak minden területi követelményt együttesen kell teljesítenie, nem külön-külön nézve!

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Mely területeket kell összeszámítani? 

  • VP-4-10.1.1-15 kódszámú "Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés" gyepgazdálkodási tematikus előíráscsoportok; 
  • VP-4-11.1.-11.2.-15. kódszámú "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" felhívást érintő legeltetéses gyepgazdálkodás támogatása;
  • a VP-4- 11.1.-11.2.-18. kódszámú "Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása" felhívást érintő gyepgazdálkodási földhasználati kategóriában támogatott gyepterület (kaszáló és legelő); 
  • ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatás környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram (ez utóbbi már kifutott ez évben).

Például, ha van 1 hektár VP AKG (legeltetést nem vállalt), 1 hektár VP ÖKO 2015 legeltetés és van 1 hektár VP ÖKO 2018, úgy a gazdálkodónak hektáronként 0,2 + 0,2 + 0,3 AE = 0,7 AE/ha/év szükséges. Amennyiben az adott évben a kedvezményezett a gyep területei esetében fentiek szerint nem éri el a minimum 0,3 ÁE/ha/év állatsűrűséget (legeltethető állat tartásával), akkor az adott évben a gyep földhasználati kategória elutasításra kerül. A leírtak alapján a fogalomjegyzék kiegészült a gyep fogalmával: "gyep: lágyszárú növényekkel borított terület, amelynek növényállománya létrejöhet a termőhely ökológiai adottságai alapján, a gyepgazdálkodási eljárások hatására, természetes úton kialakult növénytársulásból, mint ősgyep vagy természetes gyep, valamint a gyephasznosítási célnak megfelelő gyepalkotó fajok fajtáiból tervszerűen összeállított növénytársításból, mint a magról telepített gyep."

A Kincstár a folyamatban lévő ügyeket egyedileg vizsgálja meg, amelynek eredményéről tájékoztatja az érintetteket. További részletek itt olvashatóak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?