Jön a fagy, veszélyben a kajszi: csúnyán keresztbe tehet az időjárás a termelőknek

Jön a fagy, veszélyben a kajszi: csúnyán keresztbe tehet az időjárás a termelőknek

agrarszektor.hu
Már most károkat okozhat az időjárás a gyümölcsösökben, a fagyok egyelőre a kajszibarackra jelenthetnek veszélyt az ország bizonyos területein. A fagykár elleni védekezés sok ültetvényen egyáltalán nincs kiépítve. A gyümölcsösökre ráfér a korszerűsítés, ehhez jelentős támogatásra pályázhatnak április végétől az érintettek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt időszak tavaszias időjárásának köszönhetően az ország egyes részein már rügyezik a kajszibarack - írja a Magyar Nemzet. Az érintett, elsősorban alföldi területeken vannak olyan gyümölcsösök, ahol már most számolniuk kell kisebb-nagyobb fagykárokkal a termesztőknek.

A korán érkezett tavasz elsősorban a kajszibarack-ültetvényeken indította be a rügypattanást, és a rügyek jelentős része a fagyos februári éjszakákon már károsodhatott. Többfelé fenyegetheti a kajszibarackot a hétvégére előre jelzett hideg idő: a komolyabb éjszakai fagyok és a sarkvidéki hideg ellen a legmodernebb ültetvényeken is korlátozottak a védekezési lehetőségek. A károsodás mértéke pedig nagyban függ attól, mennyire fia­tal az ültetvény és mennyire ellenálló a telepített fajta, illetve attól, mennyi bimbó van az adott gyümölcsfán. A termelőknek most a bimbók elfagyásától kell tartaniuk, ám ez nem jár még olyan súlyos következményekkel, mint a virágzás időszakában jelentős károkat okozó tavaszi fagyok. Még nem virágzik a kajszibarack, de a korai tavasz után visszatérő fagyos időjárás már most is hatással lehet a termés mennyiségére.

Az ültetvényekben füstöléssel, a korona feletti fagyvédelmi öntözéssel, paraffingyertyával végzett ültetvényfűtéssel, telepített vagy traktor által vontatott hőlégfúvó berendezéssel és légkeveréssel is védekezhetnek a gyümölcstermesztők. A modern védekezési ­technológiák akár mínusz hat-mínusz nyolc fokos hőmérsékletig képesek védelmet nyújtani a fáknak, ugyanakkor az ennél alacsonyabb hőmérsékletnél már kevésbé hatékonyak.

Jelenleg a kajszibarackot érintheti az előre jelzett, fagyosabb időjárás, ám most még korai megjósolni, hogy a tényleges termésmennyiségre ez az időszak milyen hatást gyakorol. A többi gyümölcsfajta, például a meggy, az őszibarack vagy az almafák még a téli, nyugalmi állapotban vannak. Magyarországon súlyos kockázatot jelent a fagy, elsősorban a tavaszi, áprilisi, májusi, a virágzás időszakára tehető éjszakai fagyok.

A hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen: a fajták kevésbé ellenállók az egyre szélsőségesebb időjárásnak, és az ültetvények nagy részén nincs telepítve fagyvédelmi rendszer. Éppen ezért a termelőknek komoly lehetőséget jelenthet a Vidékfejlesztési program részeként, várhatóan április 20-án megjelenő, a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény-ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívás. A pályázat kiterjed az ültetvényekhez tartozó öntözésre, a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére, valamint a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A FruitVeb felmérése szerint az érintett gazdák közül a legtöbben az ültetvénytelepítésre vennék igénybe a támogatást, de a gépesítés és az intenzív termeléshez szükséges ­technológiai beruházások is napirenden vannak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?