Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: nagy a baj, már a gazdák is nehezen bírják

Ijesztő, ami a magyar földeken zajlik: nagy a baj, már a gazdák is nehezen bírják

Tóth Enikő
Az enyhe tél és a tavaszias idő miatt már rügyező gyümölcsösöket és szárbaszökkenő szántóföldi növényeket találhatunk a gazdaságokban. Mivel ilyenkor ezeknek még egyáltalán nem lenne itt az ideje, bizonytalanná vált az idei termésmennyiség, ráadásul még a márciusi mínuszok előtt elfagyott a gyümölcsök egy része. Az időjárás tehát próbára teszi a gyümölcsösöket, a szántóföldi növényeket és a gazdák idegeit is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tél végi, tavaszi munkák kezdetekor már látszik, hogy az időjárás miatt idén is várhatóak kellemetlen meglepetések a gazdaságokban. Az enyhe tél miatt a gyümölcsösökben már piroslanak a rügyek, sőt egy részük már el is fagyott. A gazdák többnyire nagyjából mínusz 3-4 fokig tudják megvédeni különböző eszközökkel a gyümölcsösöket a fagytól. Ez az őselemek igazi harca. Talán a legismertebb ilyen fagyvédelmi módszer a füstölés, klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (például szalmabála) begyújtása. Hasonló elven működik, de nagyobb terület megvédésére alkalmas, kevésbé környezetszennyező megoldás a paraffingyertyás védekezés. Védekezhetünk még a kevésbé népszerű fagyvédelmi légkeveréssel és fagyvédelmi öntözéssel is. A később fakadó termő fajtáknál egyelőre még nem jelentkezett fagykár, ezért reménykedhetünk benne, hogy a Mandula, Pannónia, Bergeron és Gönci kajszibarackfák bő termést hoznak. Ha az időjárás is úgy akarja.

Az enyhe tél az őszi vetéseket is megviselte, hiszen így a kártevők és kórokozók már ott vannak a növényeken. Azt, hogy mi lesz az időjárás végső hatása, milyen tavasz lesz, nem lehet megmondani. Ahogy azt sem, hogy lesz-e elég csapadék. Mindenesetre a gazdáknak már rögtön azzal kell foglalkozniuk, hogyan tudják megállítani a betegségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?