Figyelmeztet a hatóság: sokat kockáztat az, aki ilyen burgonyákat ültet

Figyelmeztet a hatóság: sokat kockáztat az, aki ilyen burgonyákat ültet

agrarszektor.hu
Nem érdemes kockáztatni az ellenőrizetlen vetőburgonya ültetésével. A megspórolt költségnél jóval többet is veszíthet a termelő, hiszen a fennálló fertőzés veszélye és az azzal járó terméskiesés mellett egyéb kockázat is várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is számos hirdetést talált, amelyekben kisebb-nagyobb mennyiségben "apróburgonyát", "vetni való burgonyát", "tavalyi címkés" burgonyát - és még számtalan szóhasználattal jelölt burgonyát - kínálnak megvételre. A hatóság mindent megtesz ezek eltávolításáért, de a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék a bajt - olvasható a Nébih oldalán. Az ilyen hirdetések ugyanis egyértelműen arra utalnak, hogy nem fémzárolt, vetésre szánt étkezési burgonyát hirdetnek. Amellett, hogy semmit sem tudunk az ilyen burgonya növényegészségügyi állapotáról, általában a fajta azonossága és nyomonkövethetősége is kérdéses.

A kiskertekben felszaporított, eladásból megmaradt étkezési burgonya ültetése mindig kockázatokkal jár. Ezekben a gumókban nagy mértékben megtalálhatóak a burgonyavírusok, amelyek jelentős termésveszteséget is okozhatnak. Ezen felül megjelenhetnek uniós zárlati károsítók is, mint például a burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum, és a burgonya baktériumos gyűrűs rothadását okozó Clavibacter sepedonicus. Már mindkét zárlati baktérium előfordult Magyarországon 2020-ban, ezért ez további veszélyforrást jelenthet. A nyomonkövethetetlen étkezési burgonyákkal nemcsak a saját termését kockáztatja az ember, hanem a szomszéd burgonyáját is megfertőzheti.

Termelőként fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha olyan zárlati károsítóval fertőződik a termés, amelyet nem ellenőrzött vetőburgonyából állított elő az ember, akkor nem jár kártalanítás. Az ilyen esetekből adódó anyagi kár kockázata jóval nagyobb, mint amennyi megtakarításra a termelő számíthat a bizonytalan eredetű ültetési anyag megvásárlásával.

A Nébih ezért mindenkit arra kér, hogy ha akár csak magának, akár eladásra termel burgonyát, mindenképp a fémzárolt vetőburgonya kínálatból válasszon! Ezek különböző kiszerelésekben számos helyen megtalálhatóak Magyarországon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?