Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Szereted a kávét? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozás komoly problémákat vet fel a világ számos területén, nincsen ez másként a mezőgazdaságban, sőt, a kávé előállításában sem. Egy tanulmány szerint a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, Kolumbia komoly nehézségeket tapasztal a termelés fenntartásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A számok is jól mutatják, hogy mennyire fontos részét képezi a kávé a kolumbiaiak életében: mintegy 550 ezer család megélhetése függ közvetlenül, több százezeré pedig közvetetten az előállításától - nem meglepő, hogy a kávécserje és a kávéfa az egyik legnagyobb mennyiségben termelt növény az országban - írja a ZME Science. Az egyre jobban változó éghajlati viszonyok azonban egyre több aggodalomra adhatnak okot Kolumbia kávé minőségével és mennyiségével kapcsolatban.

Úgy tűnik, hogy nem alaptalan a félelem, hiszen a kávé nagyon érzékenyen a kiszámíthatatlan időjárásra. A szakértők úgy gondolják, hogy a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés nagyon nagy mértékben csökkentheti a termékenységet: Brazíliában 20%-kal, Kolumbiában 24%-kal, Mexikóban pedig akár 34%-kal is. Korábbi tanulmányok során kiderült, hogy a kolumbiai kávétermesztő hegyvidéki régió évtizedenként már 0,3 Celsius-fokkal melegszik. Ha mindez nem lenne elég, a növekvő felhőzet miatt a napfényes órák száma is 19%-kal csökkent a múlt század közepe óta. 

A kolumbiai kávé jelenleg a különböző magasságú területeken növekszik, az éghajlati hatások pedig valószínűleg nagyon eltérőek lesznek az alacsony és a magas fekvésű régiókban is

- mondta Sandy Dall'Erba agrárkutató

A kávétermelés és az éghajlat viszonya

Dall'Erba és egy kutatócsoport Kolumbia teljes területén vizsgálta az éghajlati vizsonyokat és a kávétermesztést. Összesen 521 kávétermelő adatkészletével dolgoztak, melyet 2007 és 2013 között rögzítettek az önkormányzatok. Többek között megállapították azt, hogy a kis magasságban fekvő településekre negatív hatással lesz az éghajlatváltozás az elkövetkező években.

Kolumbiában összességében nem csökken a termelékenység, de ha megvizsgáljuk az önkormányzatok közötti hatást, akkor sok különbséget láthatunk, amelyek elvesznek az országos átlagban

- vélekedett a tanulmány vezetője, Federico Ceballos-Sierra.

A kávétermelés termelékenysége 2061-re országos szinten 7,6%-kal növekszik, de az előrejelzések változnak - derül ki a tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy Kolumbia 1500 méter feletti régióiban várhatóan 16%-kal fog nőni a termékenység, az alacsonyabb fekvésű régiókban azonban 8,1%-kal csökkenni fog. Ebből tehát az következik, hogy az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet komoly hatással lesz a kávétermesztési helyekre, hiszen a termeléshez túl forróvá és szárazzá válhatnak, miközben kedvez azoknak a területeknek, melyeket nem tartanak jelentősnek a kávé előállítása szempontjából. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?