Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A számok is jól mutatják, hogy mennyire fontos részét képezi a kávé a kolumbiaiak életében: mintegy 550 ezer család megélhetése függ közvetlenül, több százezeré pedig közvetetten az előállításától - nem meglepő, hogy a kávécserje és a kávéfa az egyik legnagyobb mennyiségben termelt növény az országban - írja a ZME Science. Az egyre jobban változó éghajlati viszonyok azonban egyre több aggodalomra adhatnak okot Kolumbia kávé minőségével és mennyiségével kapcsolatban.
Úgy tűnik, hogy nem alaptalan a félelem, hiszen a kávé nagyon érzékenyen a kiszámíthatatlan időjárásra. A szakértők úgy gondolják, hogy a 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés nagyon nagy mértékben csökkentheti a termékenységet: Brazíliában 20%-kal, Kolumbiában 24%-kal, Mexikóban pedig akár 34%-kal is. Korábbi tanulmányok során kiderült, hogy a kolumbiai kávétermesztő hegyvidéki régió évtizedenként már 0,3 Celsius-fokkal melegszik. Ha mindez nem lenne elég, a növekvő felhőzet miatt a napfényes órák száma is 19%-kal csökkent a múlt század közepe óta.
- mondta Sandy Dall'Erba agrárkutató
A kávétermelés és az éghajlat viszonya
Dall'Erba és egy kutatócsoport Kolumbia teljes területén vizsgálta az éghajlati vizsonyokat és a kávétermesztést. Összesen 521 kávétermelő adatkészletével dolgoztak, melyet 2007 és 2013 között rögzítettek az önkormányzatok. Többek között megállapították azt, hogy a kis magasságban fekvő településekre negatív hatással lesz az éghajlatváltozás az elkövetkező években.
- vélekedett a tanulmány vezetője, Federico Ceballos-Sierra.
A kávétermelés termelékenysége 2061-re országos szinten 7,6%-kal növekszik, de az előrejelzések változnak - derül ki a tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy Kolumbia 1500 méter feletti régióiban várhatóan 16%-kal fog nőni a termékenység, az alacsonyabb fekvésű régiókban azonban 8,1%-kal csökkenni fog. Ebből tehát az következik, hogy az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet komoly hatással lesz a kávétermesztési helyekre, hiszen a termeléshez túl forróvá és szárazzá válhatnak, miközben kedvez azoknak a területeknek, melyeket nem tartanak jelentősnek a kávé előállítása szempontjából.