Nem kímélte az ítéletidő a magyar gazdákat: komoly károk keletkeztek a földeken

Nem kímélte az ítéletidő a magyar gazdákat: komoly károk keletkeztek a földeken

agrarszektor.hu
Sok gondot okozott az elmúlt egy hét rendkívüli időjárása a gazdáknak: fagy károsította a gyümölcsfákat, kevés csapadék hullott, és az erős szél is hátráltatta a munkákat. A mínuszok ugyan hét végén megszűnnek, de a százaság továbbra is problémát jelent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt napokban nyári, tavaszi, téli időjárás egyaránt előfordult, és a visszatérő hajnali fagyok már nemcsak a korai gyümölcsfákat, hanem a többi csonthéjast is károsították - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a honlapján.Az akár mínusz 10 fokot is elérő hideg főképp a déli, valamint a középső országrészben károsította a mandula, és a kajszi rügyeit. Mindkettő országszerte virágba borult már a múlt héten, és az őszibarack, a meggy, a cseresznye rügyei is sokfelé kipattantak, amikor hétfőn visszatért az erős hajnali fagy. A talajhőmérséklet ugyanakkor elérte a tavaszi gabonák vetéshez szükséges értékeket.

Az elemzés szerint a repce, és a későn vetett, fejletlenebb búzaállományok különösen igényelnék a csapadékot. Esőre a magágy előkészítéshez, a növények csírázásához, keléséhez is szükség volna.Az elmúlt napok havazása nem enyhítette számottevően a szárazságot, a keleti országrészben viszont február óta sokfelé alakult ki tartós, a vetéseket károsító belvíz- írták.A kajszinál teljes virágzásban a mínusz 2,2 fok a kritikus hőmérséklet a szakirodalom szerint, mínusz 2,9 foknál 10 százalékos kár, míg mínusz 5,6 foknál 90 százalékos kár valószínű. 

A sziromhullás/terméskezdemény fázisában mínusz 0,8 foknál kezdődik a károsodás. Őszibaracknál a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban mínusz 2-3 fok a kritikus hőmérséklet. Teljes virágzásban mínusz 2,7 foknál valószínű 10 százalékos, mínusz 4,4 foknál pedig már 90 százalékos kár - olvasható az elemzésben. Az OMSZ szerint havazás csütörtök este még lehet, péntektől viszont száraz idő várható lassú melegedéssel, csak vasárnap fordulhat elő elszórtan kisebb eső.

EZ IS ÉRDEKELHET

A növényvédelmi munkákat továbbra is erős szél zavarhatja, főképp a Dunántúlon. A hajnal pénteken még hideg lesz, de szombaton már csak a fagyzugos helyeken, és a száraz homokfelszínek fölött maradhat mínusz 2 fok alatt a hőmérséklet. Hétvégén 15-20 fok is lehet a legmelegebb órákban. Jelentős csapadék csak a jövő héten várható, hétfő estig országszerte tovább szárad a felszínközeli talajréteg. Számítások szerint kedd reggel éri el a térséget délnyugati irányból egy lehűlést, és csapadékot hozó frontrendszer - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?