Megszólaltak a magyar gazdák: ezzel a növénnyel rendesen meggyűlik a bajuk idén

Megszólaltak a magyar gazdák: ezzel a növénnyel rendesen meggyűlik a bajuk idén

Nincs könnyű dolga idén a repcetermesztőknek se. A tavaly nyár végi, ősz eleji időjárás már vetéskor komoly kihívások elé állította a gazdákat, de később sem javult számottevően a helyzet. Az egyszer túl kevés, majd túl sok csapadékon kívül az enyhe tél és a hideg tavasz is megviselte a növényeket, nem beszélve az esetleges vadkárokról és egyéb felmerülő költségekről. Az ország különböző területein óriási eltérések tapasztalhatóak a repce fejlettsége és egészsége terén, ami kihat a várható terméshozamokra is. Az Agrárszektor több gazdát is megkérdezett, hogyan látják most a repce helyzetét Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szokatlanul hideg, nem ritkán fagyos napok után végre elkezdett melegedni az idő, amire már nagyon nagy szüksége volt a szántóföldi növényeknek. Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Ezt azonban megviselte az áprilisi hideg, amelynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A repce virágzása azonban nem öröm mindenkinek. A méhészek ugyanis arra panaszkodnak, hogy hiába borult virágba a szezon első mézelő növénye, ha a hűvös időjárás miatt a méhek nem tudnak kirepülni. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke már azt jósolta, hogy idén nemcsak az akácmézből, de a repcemézből is igen kevés lesz. Az Agrárszektor emellett több gazdát is megkeresett a repce állapotával és a várható terméshozamokkal kapcsolatban. A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy az ország egyes részein óriási eltérések tapasztalhatóak.

Németh Zoltán, a Zala megyei a Baki Agrocentum Kft. növénytermesztési ágazatának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy 530 hektáron termesztenek repcét, és ennek 60%-a 160-170 centiméteres magasságú már, fenológiailag jó képet mutat. A maradék 30-40%-ot közepes minőségűnek értékelte a szakember. Németh Zoltán beszámolt arról is, hogy amit időben el tudtak vetni, az jól sikerült, de amit csak szeptemberben, az gyengébb képet mutat. A baki székhelyű vállalat növénytermesztési ágazatának vezetője szerint a fagyok, a hidegek és a szél negatívan befolyásolták a repce fejlődését, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a hűvösebb időjárás segített az aszályosabb időszak átvészelésében, mert nem nyúltak meg a növények, később pedig "be tudták hozni magukat". A szakember elmondta, hogy a vállalat intenzív gazdálkodást folytat, a repcénél a 4. növényvédelmi beavatkozás zajlik éppen. Németh Zoltán úgy ítélte meg, hogy a károsítókkal nem volt problémájuk, és valószínűleg később se fognak gondot jelenteni számukra.

A Fejér megyei Enyingen található a Mezőszöv Zrt. 250 hektáron vetettek repcét. Ahogy Deli Pétertől, a vállalkozás egyik szakemberétől megtudtuk, az állomány olyan állapotban van, amilyenben lennie kell. Korábban a hideg okozott ugyan gondokat a különféle kultúráknál, de a repcét nem érte semmiféle kár. Deli Péter beszélt arról is, hogy kifejezetten jó termésre számítanak legalább 3 tonnára hektáronként. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy ha kapnának még egy kis esőt, az sokat segítene.

Fogarasi János, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykun 2000 Kft. főagronómusa az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy tavaly 117 hektáron vetettek repcét, ami jelenleg - sajnálatos módon - teljes virágzásban van. A kisújszállási vállalat szakembere elárulta, hogy a szárazság és a hideg miatt gyenge a mostani állományuk, ősszel tőállomány-csökkenés lett, a tél során az átvonuló vadlibák okoztak károkat, tavasszal pedig a belvíz. Fogarasi János úgy becsülte, hogy hektáronként 2 tonnányi termésre számíthatnak idén.

A tarpai Guti és Fiai Bt.-től Guti Rudolf elmondta, hogy tavaly csak 20 hektáron vetettek repcét, a nyár végi, ősz eleji időjárás miatt nem tudtak többet vetni. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozásnak ez a problémája amúgy nem korlátozódik csak a repcére, búzából se tudtak annyit vetni, mint terveztek, az is áll a raktárukban. A szakember elmondta, hogy a repceállományuk körülbelül 80%-os, a fennmaradó 20%-ot a belvízfoltok és az őzek károsították. Guti Rudolf beszélt arról is, hogy május elején a jég okozott némi kárt a gyümölcsösükben és a repcében is, ám mindezek ellenére 3,3-3,5 tonna/hektáros terméshozamra számítanak. A szakember szóvá tette, hogy az elmúlt hetekben úgy alakult az időjárás, hogy csak hétvégén van jó idő, ekkorra kell időzíteni a növényvédelmi kezeléseket.

Összességében elmondható, hogy a gazdák - noha az egyes tájegységeken más-más gondokkal küzdöttek eddig - tulajdonképpen ugyanazt szeretnék: tavaszi, vagy inkább már nyári meleget és csapadékot. E kettő híján ugyanis a vártnál jóval gyengébb termésre számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?