Foghatják a fejüket a gazdák: újabb probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken

Foghatják a fejüket a gazdák: újabb probléma ütheti fel a fejét a magyar földeken

agrarszektor.hu
A napokban lehulló országos csapadék rendkívül sokat ér, sokfelé feltöltődik a talaj nedvességgel, a vegetáció pedig optimálisan fejlődhet. A hőmérséklet van elmaradva az ideálistól, főleg a nyári kapásnövényeknek lenne jó a melegebb időjárás. Az esős, párás idő a gombás megbetegedéseknek kedvez, a védekezést viszont nehéz időzíteni a vizes levél és a szél miatt. A folytatásban a mai nap mellett még főleg kedden és szerdán várható újabb eső, majd csökken a csapadék valószínűsége. Jelentősebb felmelegedés a héten egyelőre nem valószínű.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD ÉS AGROFUTURE | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL  

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel 50% kedvezménnyel!

A múlt héten szerdától kezdődően több hullámban is nedves léghullámok érkeztek hazánk fölé, azóta minden nap esett több-kevesebb csapadék valahol az országban. Eső, zápor, zivatar egyaránt előfordult - írja a met.hu. Az elmúlt öt nap során a keleti országrészben nagy területen a 20 mm-t is meghaladja a lehullott csapadék, míg Baranya, Tolna és Fejér megyék egyes részein 5 mm alatt maradt. Ehhez jött még hozzá a ma leesett kiadós csapadék: a Dunántúlon ma délig sokfelé 20 mm fölött, a Duna-Tisza közén pedig 5-10 hullott. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege tegnapig még nagy területen 10-20 mm hiányt mutatott, de a mai csapadékkal már a legtöbb helyen elérjük az átlagot. A 90 napos összeg viszont szinte országszerte 30-60 mm-es hiányt mutatott tegnapig, mely a tavaszi, hosszan száraz időjárást jól jellemzi. A talaj felső rétegét (20 cm) tekintve északon és a Dunántúl nagyobb részén optimális a helyzet, főleg a mai csapadékkal gyakorlatilag telítetté vált a talaj ezen rétege. A legszárazabb talajú területek a főváros és a Jászság térségében fordultak elő tegnapig, de mára itt is sokat javult a helyzet. A mélyebb talajrétegek országszerte kellő nedvességet raktároznak még a téli időszakból. Bár a fagyosszentek fagyot nem hoztak, a hőmérséklet pár fokkal elmaradt az elmúlt napokban az átlagostól: a tartósabban felhős, csapadékos részeken csak 15, a napos részeken és napokon kevéssel 20 fok fölött alakultak a maximumok.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Ahol kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, ott gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok a szárnövekedés fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre is rendkívül jól jött az elmúlt napok csapadékosra fordult időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. A napraforgó Miskolc térségében már jellemzően kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A kukorica jellemzően 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák is. Az éltető csapadék után ezekre a növényekre most már meleg kellene. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak. Az akácon Miskolc térségében 4 cm körüli a virágbimbó, még odébb van a méhészek által nagyon várt virágzás.

A folytatásban is marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás. Kedden északkeleten, szerdán főleg a déli megyékben várható újabb kiadós eső. Ezt követően csökken a csapadékhajlam, de záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. A csapadék mennyisége az előttünk álló héten a mai esővel együtt összességében nagy területen meghaladhatja a 20 mm-t. A talaj nedvességtartalma országszerte nő, sokfelé teljesen telítődik. Ez rendkívül kedvező hosszabb távon, a nyárra nézve is. A statisztikák szerint ugyanis az Alföldön a nyári csapadék mennyiségét növeli a tavaszi végi esős idő, a nedves talaj, azaz esős május esetén kisebb a nyári aszály valószínűsége. A hőmérséklet maximuma a héten csak 20 fok körül várható, de a tartósan borult részeken (kedden északkeleten, szerdán délen) csak 15 fok körül alakul. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek továbbra is kedvezni fog. A növényvédelmi munkákat a csapadék mellett a szél is hátráltatni fogja, mely főleg kedden és csütörtökön támad majd föl.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?