Erre senki sem számított: döbbenetes eredményekkel zárult az aratás Magyarországon

Erre senki sem számított: döbbenetes eredményekkel zárult az aratás Magyarországon

agrarszektor.hu
A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt közölte, hogy a gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be, az idei aratás ezzel lényegében befejeződött. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás 2-3 hetet késett. Az elmúlt hónapokban az időjárás 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította - tette hozzá. A rendkívüli időjárás az államtitkár szerint egyre komolyabb felkészültséget és tudatosságot követel meg a magyar gazdáktól. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az elmúlt évet az elmúlt 25-30 év legnehezebb mezőgazdasági idényeként értékelte. Petőházi Tamás kifejtette, hogy a rendkívül csapadékos október miatt novemberre-decemberre tolódott a búza vetése, ami egyúttal a termőterület csökkenését is jelentette. Nem kedvezett a kalászosoknak a tél sem, és bár a tavaszi munkák idejében elkezdődtek, a rendkívül hideg és csapadékos május visszavetette a növények fejlődését, majd a több hetes aszály okozott nehézségeket. Az idei gabona emiatt kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Az aratást a csapadékhullámok nehezítették, de már csak zabból vár kisebb mennyiség betakarításra. Őszi búzából a kivitel 2-2,5 millió tonna lehet, ami csaknem azonos a belföldi felhasználással - tette hozzá. Petőházi Tamás a termelők nehézségei közül kiemelte a műtrágya, a növényvédők és a vetőmagok drágulását, valamint a mezőgazdasági munkaerőhiányt. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a szántóföldi növénytermesztés élen jár a belföldi agrárdigitalizációban, hiszen a technológiai fejlesztésekre a mezőgazdaságnak is szüksége van. Az intenzívebb termelést azért is sürgette, mert a magyar gazdák bevételei hektáronként akár 500 euróval alacsonyabbak, mint a nyugatiaké. 

A sajtótájékoztatót követően ismertették az aratás várható eredményeit. Eszerint őszi búzából kicsivel több mint 5 millió tonna, őszi árpából 1,56 millió tonna termett. A kiugró hozamnak köszönhetően az őszi búza összhozama kisebb termőterületen is ugyanannyi lett, mint tavaly. A szántóföldi növények hozamai összességében kicsivel meghaladták a tavalyit, miközben a termőterület több mint 8 százalékkal kisebb volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?