Két héttel korábban lesz aratás Ukrajnában

Két héttel korábban lesz aratás Ukrajnában

agrarszektor.hu
Ukrajnában a legtöbb régióban május végén és június elején a szokatlanul magas hőmérséklet miatt a szokásosnál legalább két héttel korábban érik be az őszi vetésű gabonafélék termése - közölte pénteken az ukrán mezőgazdasági minisztérium a Reuters szerint.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi búza hagyományosan dominál az ország búzatermésében, a teljes termés mintegy 95%-át teszi ki. Ukrajna nagy területen ültet őszi árpát is.

Az őszi búza érése az idei évben június közepén kezdődik és július elejéig tart, ami 2-2,5 héttel korábbi, mint a sokévi átlag

- áll a minisztérium jelentésében. A szaktárca megjegyezte, hogy az őszi és tavaszi gabonafélék növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges meteorológiai feltételek május végén és június elején "általában kielégítőek" voltak.

Az ukrajnai meteorológusok és mezőgazdasági szakemberek azonban ebben a hónapban azt mondták, hogy a május első felében tapasztalt súlyos fagyok és az azt követő szárazság Ukrajna legtöbb régiójában kedvezőtlen feltételeket teremtett valamennyi növény számára, és ez hatással lehet az aratásra.

A fagy gondot okozott

Ukrajnában május 1. és május 16. között több fagyhullámot tapasztaltak. Oroszország pénteken szövetségi szükségállapotot hirdetett 10 régióban a májusi fagyok által a termésben okozott károk miatt. Mindez azért is van kihatással a piacokra, mert Oroszország és Ukrajna a fekete-tengeri régió fő gabonatermelői.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a májusi rossz időjárás ellenére fenntartotta a 2024-re vonatkozó gabonatermésre vonatkozó előrejelzését, amely 52,4 millió tonna.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona- és olajosmagtermelője és -exportőre, de a 2022 februári orosz invázió óta csökken a termésmennyiség. A mezőgazdasági minisztérium szerint Ukrajna az ország teljes mezőgazdasági potenciáljának mintegy 30%-át veszítette el, és a mezőgazdasági területek közel 20%-át elfoglalták.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?