Brutális drágulás sújtja a magyar gazdákat: évekig maradhatnak a magas árak

Brutális drágulás sújtja a magyar gazdákat: évekig maradhatnak a magas árak

agrarszektor.hu
Brutálisan megdrágultak az inputanyagok az elmúlt hónapokban, a műtrágyák ára 3-4-szerese most a tavalyinak, de jóval többe kerülnek a növényvédő szerek, a vetőmagok és az üzemanyag is - tudta meg az Agrárszektor Petőházi Tamástól, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökétől. Kiemelte, ezek az áremelkedések nagyon komoly hatással lesznek a magyar gazdákra, hiszen sok termelő még csak most próbálja meg beszerezni a szántóföldi munkákhoz szükséges inputokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár az üzemanyagárak is elképesztően megemelkedtek az elmúlt időszakban, az inputanyagok drágulása sokkal jobban megviseli a magyar növénytermesztőket. A műtrágya áraktól kezdve, a növényvédő szereken át, egészen az energiaköltségekig, szinte minden input ára megnőtt az utóbbi hónapokban a mezőgazdaságban.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
Ezek az áremelkedések komoly hatással lesznek a magyar gazdákra. Azok a szerencsések, akik már hamarabb beszerezték a szükséges inputanyagokat, ugyanakkor a szántóföldi termelők zöme még csak most próbálja megvásárolni őket

- tájékoztatta az Agrárszektor Petőházi Tamás. Hozzátette, szerinte 2-3 évig még biztosan ilyen magas árakra kell számítani, és ugyan az energiaárak csökkenhetnek, a gabonaárak, a növényvédőszer- és vetőmagárak a jelenlegi árszinten maradnak majd.

A műtrágyák ára 3-4-szeresére emelkedett tavalyhoz képest, ami döntően a földgázárak elszállásának köszönhető. Emellett a növényvédő szerek és vetőmagok 30-40 százalékkal drágultak meg 2020-hoz képest, ugyanakkor a gázolaj árának emelkedése szinte eltörpül az egyéb költségek megnövekedése mellett - közölte a GOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06