Hatalmas árbevétel és rekordnyereség Csányi Sándor legnagyobb agrárcégénél

Hatalmas árbevétel és rekordnyereség Csányi Sándor legnagyobb agrárcégénél

agrarszektor.hu
Több mint 20 százalékkal, 386 milliárd forintra növelte árbevételét 2021-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. A legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatként működő társaság tavaly rekordszintű, csaknem 6,7 milliárd forint adózott eredményt ért el. A KITE közgyűlése mintegy 5,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen, a 2020-ban elért 321 milliárdról 386 milliárd forintra növelte árbevételét a KITE Zrt. 2021-ben, így a vállalat tavaly újabb rekordot állított be. Az árbevétel 20,3 százalékkal bővült, szemben a két évvel ezelőtti forgalommal, amely 6,6 százalékos pluszt jelentett 2019-hez képest. A tavalyi árbevételből a belpiac 311 milliárd, az export 75 milliárd forinttal részesedett.

A Csányi Sándor tulajdonában lévő társaság Magyarország legnagyobb agrárintegrátori cégének számít, és agrártermeléshez felhasznált inputanyagok - vetőmagok, növényvédő szerek, műtrágyák - forgalmazásával, gépértékesítéssel, terménykereskedelemmel, illetve agrárágazati szolgáltatások közvetítésével foglalkozik. A mintegy 1,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű vállalat Csányi Sándor legnagyobb agrárérdekeltségének tekinthető, és mérete jóval meghaladja a többi Csányi-tulajdonú agrárcég - a Bonafarm Csoportba sorolt vállalkozások - nagyságát, sőt az árbevételt tekintve vetekszik a csoport teljes teljesítményével is.

A KITE Zrt általános üzleti évet záró beszámolója szerint valamennyi üzletág és tevékenység szinten tartotta, illetve növelte forgalmát, de a terménykereskedelemben a drasztikus piaci árrobbanás különösen nagy növekedést okozott. Kiemelkedőnek tekintik a műtrágyakereskedelem bővülését is, ahol a forgalom mennyiségben és értékben is jelentősen nőtt 2020-hoz képest.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A cég tavaly rekordszintű adózott eredményt el, amely megközelítette a 6,7 milliárd forintot, és csaknem 1,2 milliárddal - mintegy 22 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbi, 5,5 milliárd forintos teljesítményt. Az április elejei közgyűlés részvényenként 33 720 forint, összesen mintegy 5,5 milliárdos osztalék kifizetéséről döntött, a fennmaradó rész az eredménytartalékba kerül. Az eredménytartalék összege 34,8 milliárd, a cég saját tőkéje 48,8 milliárd forint volt 2021 végén.

A vállalat úgy érte el tavalyi rekorderedményeit, hogy a 2021-es év jelentős kihívások elé állította. A COVID-járvány szakadást okozott az ellátási láncokban, a beszállítói teljesítések hosszabbá váltak, alapanyaghiányok és áremelkedések léptek fel, a pénzügyi világban pedig árfolyam- és kamatemelkedések következtek be.

A KITE Zrt. még 2018-ban döntött arról, hogy átcsoportosítja banki finanszírozását, és az OTP Bank Nyrt.-vel 10 milliárd forint összegű, forgóeszköz-finanszírozási típusú éven túli lejáratú (5 éves futamidejű) kölcsönszerződést kötött, amelyet az egyéb hosszú lejáratú hitelek között tart nyilván. A cég rövid lejáratú hitelállomány 2,7 milliárd forint volt, rövid lejáratú teljes kötelezettsége pedig 27,2 milliárd forintot tett ki 2021-ben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?