Ez rengeteg géptulajdonost érint: fontos ellenőrzés indul, itt vannak a részletek

Ez rengeteg géptulajdonost érint: fontos ellenőrzés indul, itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintett termelők figyelmét, hogy 2022. január 1-től csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih e követelmény teljesítését a jövő évben folyamatosan ellenőrizni fogja, és azokkal szemben, akik e kötelezettségünknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2009/128/EK irányelvnek való megfelelés érdekében történt jogszabály-módosítás értelmében Magyarországon is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos (rendszeres időközönként történő) felülvizsgálata - írja a Nébih. A Nébih 2019-2021. években még nem kezdeményezett hatósági eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett már a felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a járványhelyzet következményeként felmerült rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra felülvizsgáló állomáson. Azonban abban az esetben, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa még nem jelentette be gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő egyik felülvizsgáló állomáshoz sem, így nem rendelkezik még érvényes vizsgaidőponttal, úgy egy ellenőrzés során emiatt hatósági eljárás indítható vele szemben.

A Nébih nyomatékosan felhívja a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét arra, hogy 2022. január 1-től "MEGFELELT" vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek nem használhatók munkavégzésre, ezért a 2022. évi ellenőrzések során az ellenőrzést végző hatóság - az eljárás megindítása mellett - le fogja állítani ezen növényvédelmi gépek munkavégzését. Külön figyelmet érdemel, hogy a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is.

Amennyiben a fent írtak szerint - 2021. december 31-ig - nem történt meg az érintett permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, a KM ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának. A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján, a https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-noveny linken elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?