Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Lehet savanyún, édesen, sósan, sütve, főzve vagy éppen nyersen is fogyasztani, de egy biztos: ha a cékla mellett döntünk, rossz már nem lehet. Számos finom és egyben egészséges étel készíthető belőle, ráadásul a piacokon és az üzletekben egyaránt megvásárolhatjuk jó áron. Sőt, akár mi, magunk is termeszthetjük otthon a kertünkben. Ami pedig az értékesítés és az export-import arányt illeti, történtek jelentősebb változások az elmúlt év során, aminek viszont örülhetünk, hogy az árak még nem ugrottak meg túlzottan.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.Magyarországon a KSH adatai szerint a cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból) 11 százalékkal 8,7 ezer tonnára nőtt, míg a kivitel (döntően Romániába) 20 százalékkal 1,6 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest. Értékét tekintve a cékla behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor. A belföldi kilogrammos kiszerelésű cékla ára 18 százalékkal emelkedett (201 forint/kilogramm) 2020-ban az előző évihez képest. Az idei év első tíz hetében a belföldi cékla ára 7 százalékkal volt magasabb (171 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában.
Az export csökkent, az import nőtt
2019-ben 2028 tonna cékla került exportra, míg tavaly ez már csak 1600 tonna volt. Az import azonban nőtt, hiszen 2019-ben 7900 tonnát importáltak, 2020-ban pedig már 8700 tonnát. Értékét tekintve pedig a behozatala 18 százalékkal 1,88 milliárd forintra nőtt, kivitele 3 százalékkal 710 millió forintra csökkent ugyanekkor.
Mindent az árakról
Az AKI adatai szerint az I. osztályú belföldi cékla leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon az alábbiak szerint alakult: 2020. 10. hetében 160 forint volt egy kilogramm cékla, míg 2021-ben minimális csökkenés volt tapasztalható, hiszen a 10. héten 155 forint volt az ára. Most pedig a szezon közepén vagyunk, és szinte bárhol találkozhatunk ezzel a fantasztikus zöldséggel, válogathatunk a boltok, piacok kínálatából. A nagybani piacon 220-250 forint között árulják kilóját, a nagyobb üzletekben viszont már sokkal szélesebb skálán mozognak az árak: a sima, nyers cékla kilója 330 és 470 forint körül alakul, savanyúság formájában pedig kiszerelés-és márkafüggően 400 forinttól egészen 1100 forintig is terjedhet. Ha pedig a főzött biocékla mellett döntünk, akkor bele kell nyúlni a zsebünkbe, hiszen közel 2200 forintot kell fizetnünk kilójáért. Természetesen nemcsak ebben a formában vásárolhatjuk meg, hiszen italként, porként és például bébiételként is kapható.
Nagyon jól beilleszthető az étrendünkbe
Lehetünk vegetáriánusok, vegánok vagy éppen húsevők, a céklát nagyszerűen be tudjuk iktatni az adott étrendünkbe. Tele van ásványi anyagokkal, vassal és vitaminokkal, ráadásul számot jótékony hatása is van. Csakhogy néhányat említsünk:
- Segíthet a rák megelőzésében,
- jó a magas vérnyomásra,
- javítja az állóképességet,
- jót tesz a bőrnek,
- gyulladáscsökkentő hatása van,
- kiváló a vérszegénységre, valamint zsírégető és méregtelenítő hatása is van.
Felhasználhatóság szempontjából pedig megint csak sokoldalú, hiszen ehetjük savanyúként, főzve, készíthetünk belőle pürét, levest, turmixot, salátát és még a chips is isteni belőle, így egészséges nassolnivalóként szolgálhat az étrendünkben. ha pedig valami édesre vágynánk, akkor nagyszerű süteményeket lehet belőle alkotni, mindemellett pedig szép, élénk színe miatt remek természetes színezék.
Otthon is könnyedén termeszthetjük
A cékla lényegében bárhol termeszthető és gyorsan fejlődő zöldség. Leginkább gyökeret fogyasztjuk, valójában minden része ehető. A vörös a legelterjedtebb céklaszín, de arany és csíkos változatok is léteznek. Bár nem tűri túl jól a hideget, egy enyhe fagynak még képes ellenállni és általánosságban jól érzi magát alacsonyabb hőmérsékletekben is. Mivel gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért ne ültessük ilyen jellegű talajba. Éppen ezért fontos az is, hogy mikor ültetjük: meg kell várni, míg tavasszal a talaj felmelegszik és szárazabbá válik. Az ideális talajhőmérséklet 10°C. Ha pedig ősszel ültetjük, akkor az első várható fagy előtt legkésőbb egy hónappal el kell ültetni az utolsó magokat az évben. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy a céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból érdemes termeszteni őket. Egy része a felszín felett fejlődik, ezért ne ültessük túl mélyre őket. A legideálisabb mélység a 1,5-2,5 centiméter, és figyeljünk arra is, hogy az ültetett céklák közötti távolság 5-8 centiméter legyen. A teljes kifejlettség elérése fajtától függően változik, de általában 55 nappal kell számolnunk az ültetés után.