Csúnyán pórul járhat, aki így szerzi be a növényeket otthonra: nagy bukta lehet a vége

Csúnyán pórul járhat, aki így szerzi be a növényeket otthonra: nagy bukta lehet a vége

agrarszektor.hu
Könnyen pórul járhatnak azok, akik színes katalógusokból rendelt növényekkel szeretnék szebbé tenni a környezetüket. Bár az online áruházak a dísznövény-kereskedelemben is egyre szélesebb körben válnak elérhetővé, a vásárlóknak ugyanakkor azzal a kockázattal is számolniuk kell, hogy a rendelt áru korántsem lesz olyan szép és egészséges, mint amilyen a webáruház hirdetésében szerepelt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ráfizethet, aki a kényelmet helyezve előtérbe próbálja meg beszerezni az otthonát, kertjét ékesítő növényeket. Bár az interneten gombamód szaporodnak a kertészeti webáruházak, az online növényvásárlásnak számos kockázata van. Bármelyik vásárló szembesülhet ugyanis azzal, hogy a rendelt áru nem olyan szép és egészséges, mint amilyen az internetes hirdetésben volt - írja a Magyar Nemzet. Ennek oka rá­adásul nem csak a kereskedő hanyagsága lehet, az érzékeny dísznövények könnyen megsérülhetnek a szállítás során is. Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke szerint az online kereskedelemben ezért elsősorban a nyugalmi időszakban lombtalan növények forgalmazása az elterjedtebb.

Egy palánta vagy egynyári növény postai szállítása jóval nehézkesebb, ráadásul nagy a kockázata annak, hogy az út során az áru komolyabb sérülést szenved. A díszkertészeti webáruházak esetében egyébként is nagyon vegyes a kép, sokféle minőséggel találkozhat az ember. Szerencsés esetben gond nélkül megérkezik az áru és a növények minőségével sincs probléma, előfordulhat ugyanakkor az is, hogy nem azt kapja a vevő, amit elképzelt.

A szakember szerint nem árt óvatosnak lenni, ezért azt javasolja, hogy csak bevált és kipróbált helyen - egy árudában vagy magánál a termelőnél - vásároljunk dísznövényt. A vásárlásnak még mindig megvan a maga rítusa, sokan szeretik élőben, a helyszínen kiválasztani a dísznövényeket. Az árudák forgalma ezért nem csökkent az elmúlt időszakban - hívta fel a figyelmet a szakmaközi szervezet elnöke. Véleménye szerint azokba a barkácsáruházakban is bizalommal válogathatnak a vevők, amelyeknek külön árudai részlegük van, ott viszonylag nagy forgalom mellett jó minőséget lehet kapni.

Nem ilyen rózsás a helyzet ugyanakkor az üzletláncok és diszkontok esetében. Bár a legtöbb hazánkban is jelen lévő multinál kapható valamilyen dísznövény, az áruházak belső tereiben kínált növények állapota gyakran hagy némi kívánnivalót maga után. A szakember szerint ennek oka, hogy a beltéren árusított dísznövények mesterséges megvilágítás mellett, zárt térben vannak, ami előrevetíti azt is, hogy gyorsan tönkremennek majd. Ráadásul ahhoz, hogy egy dolgozó a legszebb állapotban tartsa a növényt, szükség van szakismeretre. Az üzletláncokban jellemzően az árufeltöltő végzi a növények ápolását is, míg a kertészeti árudákban szakképzett személyzet gondoskodik a növényekről. A növényeladás is egy szakma, egy kertészeti árudában dolgozó kertész kollégák külön felkészítést kapnak arra, miként kell ezeket az árukat fogadni, kezelni, ápolni, illetve a díszítő értéküket a legmagasabb szinten tartani addig, amíg a vevő meg nem vásárolja azt - emelte ki. Nem véletlen tehát, hogy az áruházláncokban gyakran külön pulton különösen olcsón lehet megvásárolni a rosszabb állapotban lévő növényeket. Ezek megvételét a szakember akkor sem ajánlja a fogyasztóknak, ha nagy árkedvezménnyel kínálják a boltokban. Lehet, hogy még élőnek tűnnek, ám nagy valószínűséggel már elindultak a tönkremenetel útján, és már nem fognak magukhoz térni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?