Drámai a helyzet a műtrágyapiacon: óriási a bizonytalanság a drágulási hullám miatt

Drámai a helyzet a műtrágyapiacon: óriási a bizonytalanság a drágulási hullám miatt

agrarszektor.hu
A bizonytalanság és az árdrágító tényezők együttállása jellemző a műtrágyák piacán, a jelek szerint pedig nem várható érdemi árcsökkenés a következő hónapokban sem. A döbbenetes árak okairól szólva egyetértés mutatkozott az Agrárszektor 2021 konferencia pénteki napján megtartott kerekasztal-beszélgetésen, a jövőről szólva ugyanakkor felmerült, hogy a nyárra már lehet mérsékeltebb árszint. Erre sem szabad ugyanakkor mérget venni, és addig is kénytelenek a gazdák megvásárolni a drágább műtrágyát is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hihetetlen árrobbanás következett be az utóbbi időszakban a nemzetközi és a hazai mezőgazdasági piacon, és az árak sokszor olyan gyorsan változnak, hogy a tendenciák követhetetlenné váltak a piaci szereplők számára. Még nagyobb probléma, hogy ma sokkal nehezebb előre látni, és ez hátráltatja a gazdálkodás tervezésével, a szerződéskötésekkel és az értékesítéssel kapcsolatos döntéseket. A Portfolio által szervezett Agrárszektor 2021 mezőgazdasági konferencia pénteki napján megtartott szekció neves piaci szakértők részvételével azt mutatta be, milyen tendenciák érvényesülnek ma a különböző agrárpiacokon, milyen további árváltozások várhatók, egyúttal pedig kísérletet tett arra is, hogy hosszabb távra szóló prognózisokat vázoljon fel a mezőgazdasági vállalkozássok számára. Külön kiemelt beszélgetésben volt szó a drasztikus műtrágyapiaci krízisről, amely megtöbbszörözi a növénytermelők költségeit és áruhiánnyal is fenyeget.

Tóth Balázs, Suba Péter, Bottlik László, Balássy Ákos, Petőházi Tamás (balról jobbra)

Ezer dollár felett egy tonna

Több tényező mellett egyértelműen a leghangsúlyosabb ok a műtrágya drágulása mögött a gázárak döbbenetes emelkedése - derült ki a Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. ügyvezetőjének vitaindító előadásából. A cégvezető prezentációjában sorra elemezte a különböző típusú műtrágyák áralakulását az elmúlt évek vonatkozásában. Közös elem volt mindegyik esetében, hogy a hosszú ideig stabilnak és - mai szemmel nézve - olcsónak tűnő termékek árai minden esetben hihetetlen drágulást éltek meg az elmúlt hónapokban. Kiemelt példaként a granulált karbamid árát lehetne kiemelni, amely sokáig 200-300 dollár körül volt az egyiptomi kikötőkben, ma pedig 945 dollár ugyanez az ár. Magyarországra szállítva tehát a karbamid ára ezer dollár felett van, amely soha nem látott magas szintnek számít. Hasonló árszinteken, ezer dollár felett vannak a foszfor műtrágyák is, amelyek a többi termék drágulása után indultak el.

A helyzet egyelőre tartósnak tűnik. Jövő áprilisig, illetve májusig nem látunk esélyt arra, hogy csökkennének az árak, igaz, durva emelkedés sem várható már - összegezte a kilátásokat az ügyvezető. Végső megállapítása az volt, hogy a gazdák akkor járnak el helyesen, ha megveszik a szükséges műtrágyát magasabb árszintek mellett is. 

Nem érdemes várni, a növénynek nem lehet megmagyarázni, hogy nyárig nem kapsz enni

 - fogalmazott Balássy Ákos.

Balássy Ákos

Világméretű probléma

Az előadást nagy érdeklődés mellett megtartott kerekasztal-beszélgetés követte, amely "Felbolydulás a műtrágyapiacon: drágulási hullám, fenyegető áruhiány, uniós műtrágyázási korlátozások" címmel joggal számított a gazdák figyelmére. A világméretű energiaválság egyik súlyos következménye, hogy a többszörösére növekvő gázárak miatt a hazai nitrogénműtrágya-árak is elszabadultak. A kerekasztal-beszélgetés szakértői arra keresték a választ, hogy a drágulás meddig tarthat ki, lesz-e elegendő műtrágya a hazai piacon és a műtrágyázásban miként lehet majd érvényesíteni az uniós környezetvédelmi követelményeket a következő években. A beszélgetést Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke moderálta.

A leállás árspirálhoz vezethet

A jelenlegi helyzet ismert, ám kérdéses, hogy mit hoz a jövő. A beszélgetésben komoly kérdésként merült fel az, hogy mi lesz akkor, ha igazán súlyos műtrágyahiány alakulna ki. Suba Péter, a Petrokemija d.d. Kutina kereskedelmi vezérigazgatója úgy vélte: minden szereplő igyekszik a megnövekedett költségei fedezésére emelni az árakat, ám előfordulhat, hogy azokat a piac már nem fogadja el. 

"Ebben az esetben leállnak a termeléssel, amely viszont azt eredményezheti, hogy csökken a kínálat, amely egy áremelkedési spirálhoz vezethet

 - fogalmazott. Suba Péter hangsúlyozta azt is, hogy nem csupán a gázárak emelkedése az, amely közrejátszik az önköltség növelésében, fontos tényező a CO2- kvóták árának növekedése is. 

Egy éve 29,7 euró volt egy egységnyi kvóta, ma ez 82 euró. A tavalyi szint kezelhető volt, a mostani már nagy problémát jelent a gyártóknak.
Suba Péter

A kínálatcsökkenést nevezte meg az egyik fontos kockázati tényezőként Tóth Balázs, a Timac Agro Hungária Kft. ügyvezetője is. Mint elmondta: több olyan tényező következett be egymás után, amely ezt a folyamatot erősítette, ráadásul még most jön a tél. Ha hideg lesz, félő, hogy az orosz gyártóknak megtiltják a földgázfelhasználást, amely tovább növelheti a hiányt és emelheti az árakat. "Nagy kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mi tud még bekövetkezni" - vetette fel Tóth Balázs, aki ezen a ponton az egyiptomi és orosz exportkorlátozásokat említette.

Tóth Balázs ugyanakkor megjegyezte: a speciális műtrágyák piacán annyiban kedvezőbb a helyzet, hogy a korábban, nyugodtabb piaci körülmények között jellemző árkülönbség a hagyományos és speciális termékek között most lényegesen kisebb. 

Eltörpül a specifikum árazási része, amely a különleges termékeket relatíve attraktívabbá teszi.

Tóth Balázs

Drága, de muszáj megvenni

A kerekasztal-beszélgetésben a jövőről szólva Balássy Ákos elmondta: valamilyen formában rendeződnie kell a piacnak, de szignifikáns árcsökkenés nem várható. A globális műtrágyaigény meghatározó tényező, ezért tehát az sem változtat az árakon, ha egyes termelők a mostani szintek mellett kevesebbet vesznek, a magyar piac ugyanis ehhez kicsi, nem tud jelentős befolyást kifejteni a folyamatokra. Összességében Balássy Ákos szerint nem látható, hogy a műtrágyák mikor lehetnek érdemben olcsóbbak, a jelenlegi ismereteink szerint legalábbis nincs erre utaló jel.

Természetesen adódik a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben mit tehetnek a gazdák - vetette fel Petőházi Tamás. Válaszában "roppant izgalmasnak" nevezte a helyzetet Bottlik László, a Talentis Agro Zrt. növénytermesztési és gépészeti igazgatója. Bár elmondása szerint megfelelő stratégia nincs, az biztosan nem járható út, hogy csökkentsék a nitrogén-felhasználást. "A nitrogént nem lehet helyettesíteni" - szögezte le. Úgy vélte, a gondosan megalkotott vetéstervekhez sem érdemes módosítani.

Bottlik László

Az egyetlen lehetőség, ami adódik, az az, hogy részleteiben vásárolják meg a termelők a szükséges mennyiséget és nem mondanak le a szükséges, a talajadottságokból és a növények igényeiből adódó mennyiségek beszerzéséről. Mint fogalmazott: "a legdrágább műtrágya az, ami nincs."

Bottlik egyébként a termelés bizonytalanságait emelte ki, mint nehezítő tényezőt. Mint kifejtette: gépet venni manapság könnyű, hiszen ehhez hitel és önerő egyaránt rendelkezésre áll, de úgy kell termelni, hogy sem a termény, sem a műtrágya jövőbeni ára nem ismert.

A bizonytalanságot illetően a kerekasztal résztvevői is egyetértettek, az uralkodó vélemény azonban az volt, hogy nyárig nem várható érdemi árcsökkenés. Ha azt követően esetleg lesz olcsóbb műtrágya, az viszont átalakíthatja a beszerzési stratégiákat, és az eddig rendszeresen ősszel felfutó piac helyett akár már nyáron is élénk kereslet alakulhat ki - hangzott el a panelbeszélgetésen.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?