Durva, ami az európai növényvédőszer-piacon történik: ez vár a gazdákra

Durva, ami az európai növényvédőszer-piacon történik: ez vár a gazdákra

agrarszektor.hu
Mi várható a növényvédelemben 10 év múlva az Európai Zöld Megállapodás hatására? Milyen innovatív fenntarthatósági fejlesztések várhatóak a piacon? Ezekre a kérdésre keresték a választ az ágazat szakértői a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián, amelyen a Corteva Agriscience is részt vett. A jövőben együttműködésre lesz szükség a piaci szereplők, a vállalatok, a hatóságok és a gazdálkodók között - mondta Borsos László, a cég magyarországi ügyvezetője, hozzátéve, hogy a növényvédelem egy olyan pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban, ezt fontos tudatosítani a vásárlókban és végül a fogyasztókban is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Borsos László, a nemzetközi mezőgazdasági vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián a Növényvédelem jövője című kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként fejtette ki véleményét a növényvédelemben várható változásokról és a fenntartható növényvédelemről. A kerekasztal-beszélgetésről készült tudósításunk itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

A beszélgetés során a szakértők egyetértettek abban, hogy egyértelműen nem lehet megjósolni mi lesz 10 év múlva, de jól láthatóak a tendenciák, a precíziós gazdálkodás térnyerése és a különféle innovációs megoldások. Eközben fontos, hogy a fenntarthatóság nem mehet a gazdaság rovására, tehát a cél továbbra is egészséges élelmiszert előállítani fenntartható módon, mégis profitot termelve.

Ahogy Borsos László fogalmazott, a Corteva Agriscience tavaly hirdette ki 2030-as fenntarthatósági startégiáját, egy évvel korábban, mint az Európai Zöld Megállapodás. A vállalat már az egyezmény előtt szem előtt tartotta a fenntarthatósági kérdéseket, így felkészült ezekre a változásokra. A Corteva számára fontos az aktív szerepvállalás a fenntartható mezőgazdaság kialakításában, ebből adódóan folyamatosan kutatják és fejlesztik az új mezőgazdasági megoldásokat, eszerint szélesítik portfóliójukat és kötnek együttműködéseket a szektor szereplőivel - tette hozzá a cég magyarországi ügyvezető igazgatója. A Corteva kiemelt fenntarthatósági célja, hogy 2025-ig minden termék megfeleljen a vállalat fenntarthatósági céljainak.

Egyetértés volt abban a szakértők között, hogy az 50%-os csökkentést a növényvédelmi szerek felhasználása terén nem könnyű elérni, de nem is lehetetlen. Fontos tudni a szabályozás minden részletét. Ehhez együttműködésre van szükség a piaci szereplők, vállalatok, hatóságok és gazdálkodók között. Borsos László kiemelte, hogy a növényvédelem egy pozitív hozzáadott érték a mezőgazdaságban, ezt fontos tudatosítani a vásárlókban és végül a fogyasztókban is.

Egyértelműen látszik, hogy a technológiai fejlesztések és az innováció kínálja majd a megoldásokat a fenntartható és termelékeny gazdálkodásra. Gyors fejlődésének köszönhetően valószínűleg rövid időn belül megérkeznek ezek a növényvédelmi fejlesztések.

Fáradhatatlanul dolgozunk azokon a termékeken és innovatív megoldásokon, amelyek segítik a fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatokra való átállást és a termelékenységet. Elérhető az új nitrogén menedzsment termékünk, amely védi a termőföldet miközben optimalizálja a a növények nitrogén felvételét. Több új biológiai termékkel bővül portfóliónk idén is, és még több várható a jövőben. Rendkívül fontosak számunkra a termékeinkről kapott visszajelzések a gazdálkodó partnereinktől, hiszen ebből tudjuk milyen irányba haladjunk tovább a fenntarthatósági fejlesztések terén és azt nyújtsuk a gazdálkodóknak amire igazán szükségük van

- jelentette ki Borsos László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58