Drasztikus átalakulás jöhet a növényvédelemben: erre jó, ha minden gazda felkészül

Drasztikus átalakulás jöhet a növényvédelemben: erre jó, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
Újabb és újabb pofonokat, megszorításokat kapunk - mondta Bakos István, az Agroprodukt Zrt vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Minden korábbinál nagyobb változások és átalakulások zajlanak a mezőgazdasági inputanyagpiacokon, amelyek a növényvédelmet is alapvetően érintik. Az Európai Unió a növényvédő szerek jelentős csökkentését rendelték el, ami tovább korlátozhatja a hosszabb távú felhasználási lehetőségeket. A növényvédelemben komoly változásokra számíthatnak a termelők, kérdés, hogyan reagálnak a gyártók az új kihívásokra, miként változhat a felhasználható növényvédő szerek köre és milyen új termékek jelenhetnek meg a piacon. Ám nem ez az egyetlen dolog, ami gondot okoz az ágazatban. A generációváltás és a gazdaságátadása ugyanis létfontosságú ebben az esetben is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hasonlóan nagy, reformléptékű változások zajlanak az agrároktatásban is, amelyek mind a fiatalokra, mind pedig az egész agráriumra nézve nagy hatással lehetnek. De mit jelenthet a hazai gazdálkodók számára, ha 50 százalékkal csökkenteni kell a növényvédő szerek felhasználását Magyarországon is? A Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián megrendezett kerekasztal-beszélgetés során kiderült, hogy drasztikus átalakulást hozhat a növényvédelemben, hogy az Európai Bizottság a szerfelhasználás 50 százalékos csökkentését irányozná elő 2030-ig.

Újabb és újabb pofonokat, megszorításokat kapunk. A növényvédő szerek felhasználásának csökkentése a fogyasztói oldalról nézve semmi esetben sem biztosít egészségesebb élelmiszert. Óriási kihívás a gyártónak, a forgalmazónak és a hivataloknak is

- mondta Bakos István, az Agroprodukt Zrt. (Bonafarm Mezőgazdaság) vezérigazgatója.

Bakos István

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgatója kihangsúlyozta, hogy profit nélkül senki sem akar környezettudatos élelmiszereket előállítani, meg kellene találni az egyensúlyt. Nagy kérdés, hogy vajon a kínálat tud-e igazodni az előírásokhoz. Továbbá a szakmai szereplőknek is komoly szerepük van, útmutató kell a gazdáknak és az integrált növényvédelmet kellene megvalósítani, amihez nagyjából 40 évvel ezelőttre kellene visszamenni. Szabóné József Csilla, a Syngenta növényvédőszer engedélyeztetési vezetője szerint először is érdemes tisztázni, hogy mi is az a növényvédelem: egy okszerű tevékenység a növény egészsége érdekében, azaz növényorvoslás. Mellette pedig nélkülözhetetlen eleme a mezőgazdasági termelésnek.

Jordán László

Szalkai Gábor, a Bayer Hungaria Kft. közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője úgy gondolja, hogy a teljes agrárium nagy kihívásokkal van teli, azonban látják a lehetőséget a fenntarthatóságban. A vállalatnál például 5 milliárd eurót fordítanak kutatásfejlesztésre, melynek a fele mezőgazdasági kutatás. A megoldást pedig az innováció, a vetőmag nemesítése jelentheti. Fontos hangsúlyozni, hogy a növényvédelem tehát nem a növényvédő szerek használatát jelenti. A termelőknek szabályosan és szabályozottan előállított növényvédő szereket kell adni, ezek a készítmények a növények egészségét szolgálják. 

Biztos, hogy szemléletváltásra, illetve innovatív technológiák egységes használatára van szükség. Nemcsak itthon, hanem Európában is.
Szalkai Gábor

Borsos László, a Corteva Agriscience ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a növényvédelem egy hozzáadott érték a mezőgazdaságban, nem elvevő. Ezt jól kellene érteniük a fogyasztóknak is, kommunikálni kell feléjük, hogy a növényorvoslás egy fontos érték.

Nagy a gond az illegális kereskedelemmel

Borsos László szerint az illegális kereskedelem egy nagyon komoly kérdéskör, a hamisítás járulékos dolgai is nagy bajt okoznak. Fontos az információáramlás, valamint az, hogy tudják segíteni a kollégákat, hogy mit, hogyan, honnan lehet venni. Manapság már nagyon jó hamisítványokat is lehet találni a piacon, az eredeti gyártók ábrákkal, matricákkal és kódokkal is próbálják "védeni" a termékeket. Ha olcsóbb termékekkel találkoznak a termelők, akkor sem szabad elcsábulni, hiszen nem lehet tudni, hogy tulajdonképpen mi is kerül kijuttatásra. Ugyanis, a hamis termékek fertőzhetik a talajt és a következő évek növényeit is megbetegítheti. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni, hogy mindig eredeti, kontrollált termékeket vegyenek meg a termelők. 

Szabóné József Csilla

Ezzel az állásponttal pedig minden szakértő mélységesen egyetértett, Szalkai Gábor hozzátette, hogy az olcsóbb mindig drágább. Arról nem is beszélve, hogy ha kiderül, hogy a termék nem volt nyomonkövethető, akkor elveszti a gyártói felelősségvállalást, valamint kikerülhet az élelmiszerláncba, amit mondani sem kell, hogy nagyon nagy probléma. Szabóné József Csilla kitért arra is, hogy a fenntartható mezőgazdaság alappillére a társadalmi elfogadottság. Az ilyen kockázatok, mint a hamisított növényvédő szerek általi károk azonban rendkívül rossz fényt vethetnek mind a növénytermesztésre, mind az egész agráriumra. 

Innováció és jövő

A precíziós gazdálkodás és a digitális technológia számos lehetőséget nyújt a fenntartható termelés számára, például helyspecifikusan tudnak védekezni, így a szerfelhasználást is javában lehet csökkenteni. Nagy port kavarnak a világon jelenleg legnagyobb mennyiségben forgalmazott és felhasznált, társadalmilag és tudományosan is rendkívül megosztó gyomirtó szer hatóanyagot, a glifozátot tartalmazó készítmények. A szakemberek szerint viszont nincsen miért aggódni, hiszen egyetlen egy kutatás sem tudta bebizonyítani azt, hogy a glifozátnak lenne bármilyen rákkeltő vagy egyéb káros hatása. A másik nagyon fontos kérdés nem más, mint a szakképzés, ugyanis a gazdáknak folyamatosan tanulniuk és fejleszteniük kell magukat, csak így tudnak majd versenyképesek maradni a jövőben. 

Görög Róbert, Bakos István, Jordán László, Szabóné József Csilla, Szalkai Gábor, Borsos László

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?