Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

Fontos dokumentumok jelentek meg a Nébih oldalán: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Fontos dokumentumok jelentek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A 2021. évi Gazdálkodási Napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok immáron minden érintett gazdálkodó számára elérhetővé váltak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elérhetővé váltak a Nébih oldalán a 2021. évi gazdálkodási napló "web-GN", valamint a nitrát adatlap elektronikus beküldéséhez szükséges nyomtatványok. Amint azt a hatóság is megírta, a 2021. naptári évre vonatkozóan az alábbi támogatásokban résztvevőknek kell gazdálkodási naplót elektronikusan benyújtani:

  • agrár-környezetgazdálkodási kifizetés,
  • ökológiai gazdálkodástámogatás,
  • NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések,
  • kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken,
  • élőhelyfejlesztési célú, nem termelő beruházások,
  • valamint vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése.

Az egyes támogatási konstrukciók esetében beküldendő kötelező adattartalmat a pályázati felhívások tartalmazzák. Az adminisztrációs teher csökkentése érdekében az összes érintett támogatási konstrukcióra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség egyetlen gazdálkodási napló, a "web-GN" beküldésével teljesíthető. A nyomtatvány kitöltése során meg kell adni, hogy a gazda mely támogatási konstrukcióban vesz részt, és a nyomtatványban ennek megfelelően lesznek elérhetőek a beküldendő adatok. A hatóság arra is felhívta az érintett gazdák figyelmet, hogy a gazdálkodási napló esetében az adatszolgáltatást 2022. január 1. és január 31. között kell teljesíteni!

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 10. § (2) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a gazdák a 2013/2014. gazdálkodási évtől kezdődően a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 48/A § alapján elektronikus úton kötelesek teljesíteni. Ennek megfelelően a 2014. szeptember 1-én induló adatszolgáltatási időszaktól kezdve a papír alapon érkező adatlapok elfogadására nincs lehetőség. A Nitrát adatszolgáltatást 2022. január 1-től 2022. március 31-ig kell teljesíteni.
A hatóság azt is jelezte, hogy ezen a téren történt egy fontos változás is: a nitrát adatlap 3.2-Trágyakijuttatás adatai tárgyévben- betétlapja az alábbi mezővel egészült ki:
"Pentozán hatás miatt kijuttatott N hatóanyag (kg/ha)".

Az adatokat mindkét eseteben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz kell benyújtani, amelyhez a szükséges nyomtatványok a hivatal honlapján, az alábbi linken keresztül érhetők el közvetlenül. A gazdálkodási naplók és a nitrát adatlapok esetében is az adatok elektronikus benyújtását a fenti határidőig teljesíteni kell.

Fontos, hogy a gazdálkodási napló esetében a határidőn túli adatszolgáltatásra nincs lehetőség. A nitrát adatlap esetében. amennyiben az ügyfél felszólítást kap a hatóságtól, hogy nem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben, akkor lehetőség lesz a határidő letelte után is elektronikusan eleget tenni ezen kötelezettségének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?