Új pályázatot jelentett be az agrártárca: több milliót is kaphatnak ezek a gazdák

Új pályázatot jelentett be az agrártárca: több milliót is kaphatnak ezek a gazdák

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium nemcsak az állami intézmények keretei között őrzött, hanem a civil szféra kezelésében lévő géngyűjteményeket is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért egy több mint 140 millió forintos keretösszegű támogatási felhívást tett közzé a honlapján - közölte az Agrárminisztérium környezetért felelős államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rácz András kiemelte, a Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi és leggazdagabb mezőgazdasági kultúráját őrzi. Az ország sajátos klimatikus és ökológiai viszonyai, a termesztésben eltöltött hosszú idő és az ezzel együtt járó szelekció következtében a kultúrnövények hihetetlen értéket jelentő gazdagsága alakult ki és a magyar nemzeti identitás részét képezik - tette hozzá az államtitkár. Rácz András kiemelte, hogy ezeknek a növénygenetikai erőforrásoknak a felkutatása, megőrzése és fenntartása stratégiailag fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági kérdés, hiszen ez által lehet csökkenteni a külföldi szaporítóanyagok iránti kiszolgáltatottságot és megteremteni a magyar mezőgazdaság függetlenségét, azaz a génmegőrzés nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai érdek.

Az államtitkár elmondta, hogy a most pályázható támogatás fő célja a mezőgazdasági és kertészeti termelés hazai növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak megőrzése, fenntartása és fejlesztése. A pályázatra államháztartáson kívüli jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek (gazdasági társaságok, alapítványi fenntartású felsőoktatási intézmények, civil szervezetek) vagy természetes személyek (magánszemélyek, egyéni vállalkozók) jelentkezését várják, akik/amelyek tulajdonában levő génkészletek nem minősülnek nemesítői munkagyűjteménynek.

A pályázat keretében elszámolhatóak közüzemi díjak (pl. villany, gáz, vízdíj), a projekt megvalósításához nélkülözhetetlen szolgáltatások és tárgyieszköz-beszerzések, üzemanyagköltség (erő- és munkagépek üzemanyagköltsége) valamint dologi kiadások (pl.: irodaköltség, műtrágya, növényvédőszer). A pályázat lehetőséget biztosít a meglévő géngyűjtemények fejlesztésére, az infrastruktúra modernizációjára. Pályázni gyógy-, illóolaj és aromanövény, dísznövény, gyümölcstermő növények, szőlő, zöldségnövények, valamint szántóföldi növények génbanki gyűjteményével lehet - részletezte Rácz András. A pályázatokat 2022. március 16-ig lehet benyújtani. A pályázati felhívás és további információk ezen a linken érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?