Eldurvult a helyzet a magyar gabonapiacon: ennyibe került most a búza és a kukorica

Eldurvult a helyzet a magyar gabonapiacon: ennyibe került most a búza és a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 101,4 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február második hetében. A takarmánykukoricát 32 százalékkal magasabb, 89,2 ezer forintos tonnánkénti áron adták február második hetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Búza

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) februári előrevetítésében 781 millió tonnára jelzi a 2021/2022. gazdasági évben várható globális búzatermést - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az előre jelzett felhasználás szintén 781 millió tonna lehet, így 278 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint 21,7 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A tagországok időjárása kedvezett az őszi kalászosoknak, még Romániában és Bulgáriában is - ahol a vetés idején szárazság volt - biztatóak a terméskilátások. Ennek ellenére Közép-Európában, Spanyolországban és kisebb mértékben Délkelet-Európában a jelenlegi csapadékhiány - amennyiben a tél végéig elhúzódik - kedvezőtlenül hathat a hozamokra. Jelentős mennyiségű esőre lenne szükség, hogy a talajok vízkészlete teljesen feltöltődjön, mielőtt újra növekedni kezdenek a növények. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 1 százalékkal kisebb területről, 4,9 millió hektárról, csaknem 36 millió tonna búzát (+1 százalék) arathatnak. Németországban 2,9 millió hektárról 22,1 milliót tonna (+4 százalék) termény kerülhet a tárolókba 2022 nyarán. Romániában 2,1 millió hektárról 8,7 millió tonna (-16 százalék), Lengyelországban 2,4 millió hektárról 11,9 (-0,5 százalék) kibocsátást jeleznek. Magyarországon a Tallage szerint 5,1 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 101,4 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával február második hetében. Ez az árszint 45 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) újra jegyzik az euro búzát és a takarmánybúzát. Az euro búza szeptemberi jegyzése 90 ezer forint/tonna volt február 14. és 18. között. Az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza szeptemberi tőzsdei elszámolóára február 11-18. között 750 forinttal 88,25 ezer forint/tonnára nőtt. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 282-294 dollár/tonna tartományban mozgott február 7. és 18. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 262-274 euró/tonna között alakult.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Kukorica

Az IGC februári tájékoztatása szerint 1203 millió tonna lehet a világ 2021/2022. gazdasági évi kukoricatermése. A felhasználás 1199 millió tonna lehet, így a zárókészlet 281 millió tonnára tehető. A Tallage februári előrevetítése szerint az Európai Unióban a kukorica vetésterülete 9,1 millió hektár lehet az idén, az egy évvel korábbitól 2 százalékkal maradhat el. A nitrogénműtrágyák jelenlegi magas ára miatt a növény részesedése tovább csökkenhet a vetésforgóban, mivel a kukorica nagyobb műtrágyahasználatot igényel. A főbb termelő tagországok közül egyedül Romániában számítanak a terület 1,5 százalékos növekedésére a szakértők (2,63 millió hektár). Ezzel szemben Franciaországban és Magyarországon a terület 5 százalékos csökkenését jelzik, így sorrendben 1,45 és 1,01 millió hektárt foglalhat el a növény. Lengyelországban 4 százalékkal 970 ezer hektárra, Olaszországban 2 százalékkal 580 ezer hektárra csökkenhet a vetésterület. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 89,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 32 százalékkal múlta felül. A BÉT-en az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése változatlanul 92 ezer forint/tonna volt február 7. és 18. között. A termény május-júliusi jegyzése 1000 forinttal, egyaránt 93 ezer forint/tonnára csökkent, miközben a november-decemberi kurzus 500 forinttal 83,5-84 ezer forint/tonnára nőtt. A chicagói árutőzsdén 278-285 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 248-256 euró/tonna között alakult a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt tőzsdenapokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06