Durva lépést tett az orosz kormány: leállították az ország műtrágya-exportját

Durva lépést tett az orosz kormány: leállították az ország műtrágya-exportját

agrarszektor.hu
Felfüggesztette a műtrágyaexportját Oroszország. A drasztikus döntés mögött az áll, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanásával több nagy szállítmányozó cég is felfüggesztették oroszországi tevékenységüket, vagyis a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudták és nem tudják most se eladni az orosz termelők. Az export felfüggesztése erre a döntésre adott válaszreakció lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Figyelembe véve a külföldi logisztikai vállalatok viselkedését és az ebből származó kockázatokat, az ipari és kereskedelmi minisztérium kénytelen volt felfüggeszteni az orosz műtrágya kivitelét addig, amíg a szállítmányozás helyre nem áll

- olvasható az orosz kormány angol nyelvű Twitter-oldalán. A bejegyzésben található link a külügyminisztérium Facebook-bejegyzésére mutat, amelyben a minisztérium kifejtette, hogy az orosz műtrágya kivitelének leállítása komoly gondokat okozhat több ország mezőgazdaságában, sőt, van, ahol akár össze is omolhat emiatt az élelmiszertermelés - írta meg a 444.hu. Mint ismeretes, a múlt héten kirobbant orosz-ukrán háború miatt több nagy szállítmányozó cég, így a világ legnagyobb konténerszállító cégeinek számító dán Maersk és a svájci Mediterranean Shipping Co. felfüggesztették a tevékenységüket Oroszországban. Ez azt is jelenti, hogy a leginkább konténerekben szállított műtrágyát nem tudják eladni az orosz termelők.

Az orosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az emelkedő gázárak miatt világszerte több helyütt is leállt a helyi műtrágyagyártás, így még nagyobb igény lenne az orosz árura. Így viszont, hogy azt a nyugati cégek nem viszik el, nagyon rossz termésre és élelmiszerhiányra lehet majd számítani Latin-Amerikától Közép-Európán át Ázsiáig. Ahogy fogalmaztak, "az a baj, hogy az orosz műtrágya kínálatot nagyon nehéz, ha nem is teljesen lehetetlen helyettesíteni". Oroszország egyébként világviszonylatban is jelentős műtrágya-exportőr, a Wall Street Journal egy cikke szerint 2017-ben a világ káliumtermelésének 18%-a, a karbamid műtrágyatermelés 15%-a és az ammónia 20%-a ebből az országból származott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?