Gigaberuházás Sátoraljaújhelyen: milliárdokból fejleszt a nagy dohányipari cég

Gigaberuházás Sátoraljaújhelyen: milliárdokból fejleszt a nagy dohányipari cég

agrarszektor.hu
Befejezéséhez közeledik a több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyár területén zajló, közel 10 milliárd forint értékű fejlesztés, amelyet 2021 elején kezdett meg a Continental Dohányipari Zrt. A beruházás keretében kialakításra kerülő üzemcsarnok készültsége immár meghaladja a 95 százalékot, egyúttal megkezdődött a modern géppark betelepítése is. A három szintes üzemcsarnok ünnepélyes átadására a betelepített gépsor indulásával együtt a tervek szerint 2022 szeptemberében kerülhet sor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Continental Dohányipari Zrt. által megvalósított beruházást a társaság megnövekedett dohányvágat-igénye tette szükségessé - írja közleményében a cég. A beruházás keretében egy három szintes, szintenként 1800-, összesen mintegy 5400 négyzetméter alapterületű, modern gépparkkal felszerelt üzemcsarnok került kialakításra. A csarnok a dohányvágat-előállítási kapacitás mintegy 25 százalékos növelése mellett a dohány-előkészítési folyamat korszerűsítését is lehetővé teszi, emellett a betelepítendő gépek révén a társaság versenyképességét is jelentősen növeli.

A dohányvágat-előállításról
A dohányvágat-előállítás a dohány-előkészítési folyamat egyik fontos szakasza, amelynek során a fermentált dohányt nedvesítik, pácolják, keverik, pihentetik, felvágják, leszárítják és illatosítják. Ezen folyamatok nyomán áll elő a dohánytermékekhez használható dohányvágat.

Míg a földszinten többek között a kiszolgáló helyiségek, a második szinten a dohány-előkészítő sor, a harmadik szinten pedig részben raktárhelyiség, részben technológiai tér kaptak helyet. Az üzemcsarnok készültsége immár eléri a 95 százalékot, a felső két szintet, azok elkészülését követően, a kivitelezés további részfolyamatait támogatandó ideiglenesen használatba is vette a társaság.

A beruházás az üzemcsarnok kialakítása mellett az infrastruktúra fejlesztésére is kiterjed, amelynek során automatikus páratartalom- és hőmérséklet-szabályozási funkcióval is ellátták a csarnokot. A gépparkot tekintve többek között a dohány-előkészítő sor munkáját támogató ipari robot, lézerperforációs technológiával ellátott cigarettagyártó gép, szivarkagyártó- és spirálozó gépek, csomagológép-részegységek és egyéb modern laboratóriumi műszerek is beszerzésre kerültek, ezek nagy része az előkészítési sor kivételével már használatba is került.

Az új üzemcsarnok kialakítása vitathatatlanul mérföldkő a társaság, illetve a dohánygyár életében, amely jelentősen növeli mind a termelési kapacitást, mind a versenyképességet. A megvalósítás immár célegyenesben van, az pedig különösen örömteli, hogy jelen állás szerint a szeptemberi átadást követően az üzemcsarnok azonnal teljes kihasználtság mellett kezdheti meg működését

 - mondta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Continental Dohányipari Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06