Csúnyán elintézte a fagy a spanyol gyümölcstermést: nagyon súlyosak a károk

Csúnyán elintézte a fagy a spanyol gyümölcstermést: nagyon súlyosak a károk

agrarszektor.hu
Mínusz 5°C-os hidegbetörés okozott kárt Valencia és Alicante környékén, főleg csonthéjas ültetvényekben. Bár a spanyol mezőgazdaság főleg az aszálytól és a hőségtől szenved, az utóbbi években már az Ibériai félszigeten is egyre gyakoribbá váltak a tavaszi fagykárok, tavaly például már 150 millió euró értékben fizetett kárenyhítést a minisztérium.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fagykárok Valencia körzetében

A fiatal agrárvállalkozókat tömörítő ASAJA (Asociación Agraria Jóvenes Agricultores) jelentése szerint a március végi esőzéseket követően mínusz 5°C körüli éjszakai minimum hőmérsékletet mértek a Valencia környéki fontos gyümölcstermesztő körzetben. A szervezet már végzi a kárfelmérést, jelen állás szerint 25 millió euróra becsülik a terméskiesést. A Valencia környéki ültetvények közül elsősorban a csonthéjasok, a mandula, a datolyaszilva károsodott, de a citrusféléknél és egyes zöldség kultúrákban is jelentettek károkat. Különösen nagy károkat okozott a fagy a Valencia környéki csonthájasokban, itt a kár mértéke egyes helyeken eléri a 100%-ot, és hasonló a helyzet az ország középső részén található mandulaültetvényekkel is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Alicante környékét sem kímélte a fagy

Alicante környékén az ASAJA becslései szerint a mandula és cseresznye termés 80%-a került veszélybe. Ez 4000 tonna cseresznye kiesését jelenti a piacról, a teljes kárt ebben a körzetben 21 millió euróra becsüli az ASAJA.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?