Dübörög a szamócabiznisz a lengyeleknél: a magyar piacokra is jut belőle bőven

Dübörög a szamócabiznisz a lengyeleknél: a magyar piacokra is jut belőle bőven

agrarszektor.hu
Lengyelország az Európai Unió vezető szamócatermesztői közé tartozik. És bár elsősorban fagyasztott áruban erősek, június közepe táján nálunk is meg szokott jelenni a piacokon a lengyel szamóca. A lengyel szamócatermesztés mennyiségben az EU teljes termelésének 13-15%-át adja, bár az uniós termőterület 27-28%-a található itt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A globális piacon Kína évi 3,3 millió tonna körüli termésével messze az első helyet foglalja el, mögötte a nagyjából 1,1 millió tonnát termelő Európai Unió és a körülbelül 1 millió tonnát termelő Egyesült Államok következik. Az EU piacán Spanyolország mögött a lengyelek és a németek számítanak meghatározó termelőnek, de Olaszország és Görögország szerepe is nagyon jelentős, különösen a korai szegmensben - írja a FruitVeb. A lengyelországi szamócatermesztés népszerűsége a kedvező talaj- és éghajlati viszonyoknak, a frisspiaci gyümölcsök és a gyümölcskonzervek iránti hazai keresletnek, valamint a külföldi fogyasztók folyamatos keresletének - főként a fagyasztott gyümölcs iránt - köszönhető. A szamóca fogyasztásának az is kedvezett, hogy egyre nagyobb mennyiségben állt rendelkezésre, bár az utóbbi időben jelentős visszaesés figyelhető meg. A 2014-2020-as években a szamócatermés a terméstől függően 146 ezer tonna és 205 ezer tonna között mozgott. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2021-es évben a szamócatermést 156 ezer tonnára becsülték, és részesedése az összes belföldi bogyósgyümölcs-termésből 28% volt. A szamócatermesztés főként kisebb családi gazdaságokban folyik, amelyek jellemzően 1-10 hektáros ültetvényeket művelnek. A lengyelországi szamócatermesztést egyértelmű regionális koncentráció jellemzi, a legnagyobb területek a Mazóviai vajdaságban (Mazowieckije) található (a teljes országos terület 53%-a), de jelentős még a Lublini vajdaság (14%), Szentkereszt (¦wiêtokrzyskie, 8%) és a £ód¼i vajdaság (£ódzkie, 6%) is. Ez a négy vajdaság adja a teljes belföldi termőterület több mint 80%-át. De mik a legnépszerűbb fajták? Lengyelországban mintegy 50 szamócafajtát termesztenek. A népszerű korai fajták, amelyek már májusban termést hoznak, többek között a következők: Kama, Kent és Honeoye. Gyakran termesztett, június és július fordulóján termő középkorai fajták többek között a Senga Sengana, az Elkat és az Onebor. Népszerű késői fajták a Pandora és a Bogota.

Kereskedelem, export

A hazai szamócatermés jelentős részét exportra szánják: 2014-2021-es években e gyümölcs hazai termelésének 54-70%-át külföldön értékesítették. Tavaly Lengyelország 102 ezer tonna szamócát exportált, ebből 82,8 ezer tonna volt fagyasztott,19,2 ezer tonna pedig friss áru. Az utóbbi időben megfigyelhető a frisspiaci áru exportjának növekedése, a forgalom 88%-a azonban még mindig a fagyasztott gyümölcsök exportjából származik. Lengyelország a világ vezető fagyasztottszamóca-exportőre. A 2014-2021 közötti időszakban Lengyelország évente 83-123 ezer tonna fagyasztott szamócát exportált, ami a hazai szamócatermés 45-60%-át tette ki. A Lengyelországból származó fagyasztott áru legnagyobb vásárlója az Európai Unió, tavaly is ide irányult a teljes exportmennyiség 88%-a. A Lengyelországból származó fagyasztott árut leginkább Németországba, Hollandiába és Franciaországba exportálják, a teljes mennyiség körülbelül fele ezekbe az országokba érkezik.

A friss szamóca exportja sokkal kisebb volumenű, mint a fagyasztotté: a 2014-2021 közötti időszakban Lengyelország 6-19 ezer tonna közötti volumenben exportált friss szamócát, ami a hazai szamócatermés 3-12%-át tette ki. Érdekesség, hogy tavaly, azaz 2021-ben a domináns exportcélországok az EU-n kívüli országok voltak (a teljes mennyiség 83%-a) - elsősorban Fehéroroszország és Oroszország. Az uniós országok közül a legnagyobb mennyiségű friss szamócát Németországba, Csehországba és Belgiumba szállították a lengyelek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?