Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Szörp, fagylalt, sütemények, sör, pálinka, óra, illatos kispárna, terítő és még számtalan dísztárgy és étel-ital, amit bizony ez a lila virág ízesít, díszít. Népszerűsége töretlen, ám azt már kevesebben tudják, hogy a nyári szabadtéri szüreteken kívül mi magunk is termeszthetjük a levendulát. Ráadásul profinak sem kell lennünk hozzá, persze néhány dologra érdemes odafigyelni. Az alábbiakat mindenképpen tartsuk szem előtt, ha szép, egészséges, illatos levendulákat szeretnénk:
Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!
- Minél hosszabb szárral próbáljuk meg levágni a növényeket, így könnyebb lesz az anyanövénynek és nekünk is, hiszen egyszerűbben össze lehet kötni őket.
- Soha ne tegyük műanyag zacskóba a levendulákat, hiszen könnyen befüllednek rövid időn belül, és már a száradás alatt lehullajtja a virágait!
- Lehetőleg a vágástól számított 5 órán belül már lógjon a csokor, különben szintén lehullik a virág!
- 11-16 óráig ne vágjuk le a növényeket, aminek egyszerű az oka: szinte lehetetlen, mert ebben az időszakban számos rovar, bogár és más állatok is lehetnek rajta, amik csípnek, marnak - így hát saját magunkat kíméljük meg a kellemetlenségektől.
- Esős időben semmiképpen se arassunk, várjunk legalább egy napot.
- Érdemes bakancsot, pólót, hosszú nadrágot és valamilyen kalapot viselni közben, illetve a metszőollót és a sarlót se felejtsük otthon - a kés viszont nem megfelelő erre a célra, mivel tönkre tudja tenni a bokrot vagy akár a kezünket is!
Ami pedig kiemelten fontos, hogy ha ismeretlen helyre megyünk szüretelni, hiába gyommentes és tiszta a terület, feltétlenül kérdezzük meg, hogy használtak-e bármilyen gyomirtót. Ha igen, akkor bármennyire is csábító, de felejtsük el azt, hogy szörpöt, fagyit vagy bármilyen süteményt készítünk belőle, és en bloc azt is, hogy megesszük a levendulákat. Illatozó dekorként viszont ennek ellenére is nagyszerűen lehet majd használni! Plusz érdekesség, hogy 2020-ban mintegy - 206,3 hektáron termesztettek levendulát, ebből is látszik, hogy van rá igény és kereslet.
Igazi csodaszer - vagy mégsem?
A levendula masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti, valamint enyhíti a gyulladásos izomfájdalmakat. Erősíti az immunrendszert, emellett van regeneráló és relaxáló hatása is. Enyhíti a fejfájást, a napozás okozta leégést és a depresszív kedélyállapotot, illetve segíti az elalvást és megszünteti az alvászavarokat. A sornak itt még mindig nincs vége, hiszen javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet, antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású.
Meglepő hír jelent meg tavaly, miszerint az Európai Unió veszélyes növénynek nyilvánítaná a levendulát, vagyis a gyakorlatban a levendulából készült termékek csomagolására figyelmeztetést kellene írni a bennük lévő allergének miatt. A levendula, mint ahogy fent is írtuk, hivatalos gyógynövény, virágának, sajtolt olajának gyógyászati hatása igazolt: persze nem gyógyít mindent a megfázástól a pestisig, de több egészségügyi problémát képes kezelni. Talán illata, látványos lila virágai okán elképesztően népszerű manapság, pontosabban nagyon divatos, és mint minden divat, ez is irracionális. Mindemellett a házi patikánkban, ételeinkben, kozmetikumainkban is jelen van, de elterjedt díszítő motívum, Európa-szerte milliók utaznak azért, hogy levendulamezőn fotózkodjanak. De ami a lényeg: a levendula gyógynövény, és bizony előfordulhat, hogy egyeseknél allergiás reakciókat vált ki, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyes lenne.